1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muistisairaudet

Muistisairas Reino Ilola kehitteli itselleen henkilökohtaisen muistopelin taiteilijan kanssa: "Aika helppo oli löytää elämän tärkeät jutut"

Turussa tehdään omakohtaisista muistoista tehtyjä muistopelejä lähiaikoina ainakin kymmenelle muistisairaalle. Neurologi pitää ideaa hyvänä.

Reino ja Arja Ilolan tutkivat Reinon elämän varrelta koottuja tarinoita ja kuvia. Kuva: Minna Rosvall / Yle

TURKU Turkulainen Reino Ilola on saanut viime kuukausien aikana muistella koko elämäänsä hartaudella. Teatterintekijä ja taiteilija Maiju Tainio on kirjannut muistoja ja etsinyt Ilolan kanssa muistoihin sopivia valokuvia.

Keväällä alkaneen peliprojektin aikana on tavattu seitsemän kertaa. Ilola ilahtui nähdessään pelikorttipakassa muun muassa pusukuvan, jossa oli mukana hänen vaimonsa.

Siihen kuvaan liittyy tarina nuoresta parista, joka asteli yhdessä avioliittoon Turun Mikaelinkirkossa. Kortteihin on saatu Ilolan mielestä elämän tärkeitä asioita, joita halutaan muistaa

Muistopelissä yksi valokuva ja yksi tarina muodostavat parin, jota pelaaja etsii korttien joukosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Peli on mielenkiintoinen. Aika helppo oli löytää elämän tärkeät jutut. Niitä ovat tietenkin vaimo, kaksi tytärtä Mia ja Mona-Maria, ja kaksi lastenlasta Linda ja Pinja, jotka ovat kaikkein rakkaimpia koko maailmassa, kertoo Ilola.

Vaimo Arja Ilola on tyytyväinen korttien sisältöön.

– Ennen vanhaan pakotettiin vieraat katsomaan diakuvia. Voi olla, että me pelaamme tätä muistipeliä, kertoo Arja Ilola.

Pariskunnalla on tapana jutella sekä menneistä että tulevista asioista paljon kahdestaan, lasten ja lastenlasten kanssa. Sitä Arja Ilola suosittelee ihan kaikille.

Korttipelistä voi tulla hoitomuoto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä ja on arvioitu, että muistisairauteen sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 500 henkilöä. (siirryt toiseen palveluun)

Sairauteen liittyy pelkoja ja joillakin oman muistamattomuuden kieltämistä. Jotkut hakeutuvat hoitoon jo varhaisessa vaiheessa.

Näin on tehnyt Reino Ilola, joka selviää yhä kotona ja käy kerran viikossa turkulaisen Tammikodin muistisairaille tarkoitetussa päivätoiminnassa.

Muistopeliä kokeilivat Arja ja Reino Ilola, taiteilija Maiju Tainio, tytär Mona-Maria Ilola ja vävypoika Lennart Söderström. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Kun tulen sieltä, minulla on mukavan kevyt olo. Muistipelejä pelataan Tammikodissa paljonkin, mutta kotona emme ole koskaan pelanneet niitä. Syvennymme kotona oikein kunnolla kortteihin, lupaa Ilola.

Muistipelin kehittäjä, taiteilija Maiju Tainio on silmin nähden tyytyväinen yhteistyön tuloksiin. Peliä testaavat Ilolan vaimo Arja ja tytär Mona-Maria Ilola sekä vävypoika Lennart Söderström.

Aika nopeasti ryhmä löytää muistikorteista pareja, ja korttien tekstit saavat perheen yhteiset muistot heräämään.

– Reino muistaa kyllä tietyt asiat todella hyvin. Olemme käyneet muistelijoiden kanssa tuntikaupalla keskusteluja ja puhuneet elämän tärkeistä asioista, valokuvista ja esineistä, pohtii Tainio.

– Toivon, että taidelähtöiset hoitomuodot yleistyvät. Saamme koko ajan tietoa, miten hyvää taide tekee.

Omia muistopelejä kymmenelle

Maiju Tainio ja Reino Ilola ovat käyneet kuvia ja tekstiä tarkasti läpi. Tainio on kirjoittanut myös pienoiselämäkerran niistä muistoista, jotka eivät kortteihin mahtuneet.

Tainio on ollut aiemmin tekemässä muistipelejä Turun kaupunginosista.

Taiteilija Maiju Tainio on koonnut Reino Ilolan muistojen pelin. Kaikki tekstit eivät edes mahtuneet mukaan kortteihin, vaan ne päätyvät pienoiselämäkertaan, jonka asiakas saa itselleen. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Olemme kiinnostuneita tekemään vastaavia pelejä erilaisille yhteisöille kuten lähikunnille tai vaikka työpaikoille. Yksittäiselle ihmiselle tekeminen on vaikuttavaa, sillä siinä ollaan lähellä hänen elämänkaartaan, pohtii Sainio.

Oman pelinsä saa Kirjan talon ja Turun Lähimmäispalvelun yhteishankkeessa yhteensä kymmenen muistisairasta.

– Viisauden ja positiivisen elämänasenteen määrä on ollut merkittävää. Näin nelikymppiselle asiat ovat asettuneet uuteen mittakaavaan, kertoo Tainio.

Muistisairauksien asiantuntija pitää peliä hyvänä ideana

Turun PET-keskuksessa työskentelevä neurologi ja professori Juha Rinne tutustui myös henkilökohtaiseen muistopeliin. Hänestä idea on hyvä.

– Usein näissä muistisairauksissa viimeaikaiset asiat alkavat unohtua. Silloin tällaisessa muistipeleissä on hyvä, että tapahtumat ovat sellaisia, jotka ovat vähän kaukaisempia, kertoo Rinne.

Muistitauteihin erikoistunut neurologi Juha Rinne pitää muistokorttipeliä hyvänä keinona lisätä muistisairaan elämänlaatua. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Muistipelien tehoa jopa muistisairauden parantajina ei ole vielä Rinteen mukaan systemaattisesti tutkittu. Hän suosittelee kuitenkin muistelua hoitokeinoksi.

– Muisteluterapialla on positiivisia vaikutuksia muun muassa mielialaan. Se lisää itseluottamusta ja myös päivittäistä toimintakykyä. Jossain määrin muistin on nähty kohenevan, kertoo Rinne.

Ilman omia muisteluun tarkoitettuja korttejakin pääsee alkuun. Rinne kannustaa selailemaan valokuva-albumeita muistisairaan kanssa. Näin saa muistelua käyntiin luontevasti.

Peli kehitetty kotihoidon ja laitoksen välimaastoon

Taiteilija Maiju Tainion mukaan henkilökohtaisen muistopelin tavoite on auttaa kotona asuvia muistisairaita ja pitkittää heidän kotihoitoaan ennen laitokseen siirtymistä.

– Kohtaamisia taiteilijan kanssa on usean kuukauden aikana. Ne voivat rytmittää arkea ja tuoda siihen sisältöä. Toisaalta valmis peli kertoo ihmisestä hänelle itselleen ja jää muistoksi jälkipolville, kertoo taiteilija Maiju Tainio.

Muistopelin taiteilijoina toimivat Maiju Tainion lisäksi Eevastiina Kinnunen, Venla Luoma ja graafikko Jussi Virkkumaa.Hanketta tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Lue lisää:

Suomalaistutkijoilta kiinnostava löytö: kananmunien ja lihan sisältämä ravintoaine pienentää riskiä sairastua dementiaan

Kiertävä matkalaukkutaide voi jarruttaa muistisairauksia – Forssassa kokeillaan kekseliästä tapaa piristää iäkkäitä

"Tuolla näkyi Kakola!" – oma kotikatu tulee mieleen, kun muistisairaat polkevat Googlen katunäkymiin yhdistettyä kuntopyörää