Ranskan presidentti Emmanuel Macron pääministeri Boris Johnsonille brexitistä: Britannian kohtalo on teidän käsissänne

Pääministeri Boris Johnson matkusti EU-eroasioissa torstaina Pariisiin tavattuaan keskiviikkona Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Brexit
Ranskan presidentti Emmanuel Macron Britannian Boris Johnsonille:  Britannian kohtalo on teidän käsissänne
Ranskan presidentti Emmanuel Macron Britannian Boris Johnsonille: Britannian kohtalo on teidän käsissänne

Britannian pääministeri Boris Johnson on Pariisissa taivuttelemassa Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia suostumaan avaamaan uudelleen Britannian kanssa neuvoteltu erosopimus EU:sta.

– Omasta näkökulmastani olen aina kunnioittanut Britannian päätöstä jättää EU. Tehtäväni on kuitenkin suojella eurooppalaista projektia, Macron sanoi tervetuliaissanoissaan.

Sopimusta hiertävästä Irlannin rajakysymyksestä Macron sanoi, että kyse ei ole ainoastaan teknisistä asioista vaan takuista Irlannin ja Pohjois-Irlannin vakaudelle.

Johnson vakuutti, että missään tapauksessa Britannia ei pystytä rajatarkastuksia EU:hun jäävän Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin väliin.

– Haluan sopimuksen. Uskon, että voimme saada sopimuksen, sanoi pääministeri Boris Johnson.

Macron sanoi, että aikaa kokonaan uuden sopimuksen tekoon ei ole. Johnson toisti kantansa, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun 31. päivä joko sopimuksen kanssa tai ilman sitä.

– Sopimukseton ero ei ole EU:n valinta, mutta velvollisuutemme on valmistautua sitä varten, Macron sanoi.

Hänen mukaansa Britannian kohtalo on Johnsonin omissa käsissä.

Johnsonille rohkaisua Berliinistä

Boris Johnson tapasi keskiviikkona jo Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Merkel vihjaisi, että umpisolmu olisi avattavissa, jos Britannia esittää 30 päivän kuluessa toimivan vaihtoehdon Irlannin rajakysymykseen.

Johnson sanoi Pariisissa, että neuvottelut Berliinissä olivat olleet rohkaisevia.

Torstaina Merkel selvensi Hollannin vierailullaan, että hän ei antanut 30 päivän aikarajaa löytää ratkaisu vaan hän halusi sillä alleviivata ratkaisun löytämisen kiireellisyyttä.

– 30 päivää ei ole pääasia. 30 päivää oli tarkoitettu esimerkiksi, että saavutuksia on tultava nopeassa ajassa, koska Britannia haluaa erota 31. lokakuuta, Merkel sanoi Haagissa.

Lounaspöydässä suljettujen ovien takana Johnsonia odotti Pariisissa luultavasti Berliiniä kärjekkäämpi vastaanotto.

Keskiviikkona Macron sanoi, että Johnsonin vaatimus neuvotella erosopimus uusiksi ei ole mahdollinen. Macron myös varoitti, että Britannian siirtomaa-ajan jälkeiset kuvitelmat sen asemasta maailmasta kokevat kolauksen, jos se lähtee ryminällä EU:sta ja päätyy Yhdysvaltain syleilyyn.

– Voiko Yhdysvallat korvata Britannialle sopimuksettoimasta erosta koituvan hinnan? Ei. Ja vaikka se oli strateginen valinta, se tarkoittaisi Britannian alistumista Yhdysvaltain vasalliksi, Macron sanoi keskiviikkona.

Palauta tästä mieleesi, kuinka britit päätyivät äänestämään EU-eron puolesta:

Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, jonka tulos erottaa heidät Euroopan Unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Johnsonin, Macronin ja Merkelin uskotaan työstävän Britannian EU-eroa viikonloppuna Biarritzin G7-huippukokouksessa.

Lue lisää:

EU:n sairaanhoitokortti ei kelpaa, nettisurffailu voi kallistua ja verkko-ostokset verolle – Tätä sopimukseton brexit tarkoittaa suomalaisille

Lähteet: AFP, Reuters