1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Jaksaisitko istua 19-tuntisen lentomatkan? Australian lentoyhtiö alkaa testata sellaista maailman pisin lento mielessään

Australian lentoyhtiö Qantas tekee syksyn aikana koelentoja, joilla se selvittää miehistön ja matkustajien kestävyyttä 19-tuntisilla lennoilla.

lentoliikenne
Qantasin Boeing 787 Dreamliner ja sen takana Airbus A380 Sydneyn lentoasemalla.
Qantasin Boeing 787 Dreamliner ja sen takana Airbus A380 Sydneyn lentoasemalla.Dean Lewins / EPA

Australian lentoyhtiö Qantas kertoi torstaina, että se aloittaa ultrapitkien lentomatkojen testilennot tämän syksyn aikana. Välilaskuttomia lentoja tehdään Australian Sydneysta Yhdysvaltoihin New Yorkiin ja Britanniaan Lontooseen.

Lennoilla testataan matkustajien ja miehistön jaksamista maratoonireiteillä. Tarkoitus on tehdä kolme lentoa Boeing 787-9 -matkustajakoneilla lokakuusta alkaen. 19-tuntisille lennoille otetaan mukaan 40 matkustajaa miehistön lisäksi.

Lennoilla tarkkaillaan koneessa olevien terveydentilaa, lepoa ja nukkumista sekä ruokailua. Qantasin tavoitteena on aloittaa välilaskuttomat lennot Sydneysta New Yorkiin ja Lontooseen mahdollisesti vuonna 2022. Toteutuessaan ne olisivat maailman pisimmät matkustajalennot.

– Suorat lennot ovat viimeinen virstanpylväs ilmailuhistoriassa, joten haluamme tehdä pohjatyön kunnolla, Qantasin toimitusjohtaja Alan Joyce sanoi tiedotteessa.

Lentokonevalmistajat Airbus ja Boeing tehneet tarjouksen Qantasille uusista koneista ultrapitkiä lentoja varten. Joycen mukaan päätös tilattavista koneista tehdään luultavasti loppuvuoden aikana.

Viime vuonna Qantas aloitti välilaskuttomat lennot Länsi-Australian Perthista Lontooseen. 17-tuntinen lento on nyt yksi maailman pisimmistä matkustajalennoista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi