Pohjois- ja Itä-Suomen maakuntajohtajilta vastalause Etelä- ja Länsi-Suomelle – aluekehitysvarojen jakoperusteet säilytettävä

Pohjois- ja Itä-Suomen maakunjohtajat puolustavat EU:n aluekehitysvarojen jakoperusteita.

Lapin maakunta
euroopan union lippu liehuu
Stephanie Lecoqo / EPA

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat vaativat EU:n aluekehitysvarojen jakoperusteiden säilyttämistä kriteerien mukaisesti. Maakuntajohtajat ottivat tänään kantaa vuosien 2021-2027 Euroopan unionin aluekehitysvarojen rahanjakoon kokouksessaan Kuopiossa.

Maakuntajohtajat muistuttavat, että EU:n rahoituskaudella Itä- ja Pohjois-Suomeen osoitettua rakennerahaston rahaa on jo ohjattu kansallisella päätöksellä Etelä- ja Länsi-Suomeen. EU-komissio esittää Suomelle rakennerahastorahoitusta vuosille 2021-2021 1,6 miljardia euroa.

Itä- ja Pohjois-Suomen rahoitusosuus pysyisi ennallaan, noin 900 miljoonassa eurossa, mutta Etelä- ja Länsi-Suomen osuus kasvaisi lähes 80 prosenttia, 320 miljoonasta 570 miljoonaan euroon. Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntajohtajat ovat vaatineet julkisuudessa suurempaa osuutta EU:n aluetuista. Viimeksi julkista keskustelua käytiin työllistämistuista, jotka kuuluvat rakennerahaston piiriin.

Pohjois- ja Itä-Suomen maakuntajohtajat toteavat kannanotossaan, että EU:n yhteisellä kriteeristöllä ohjataan varoja niille alueille, jotka niitä oikeudenmukaisesti tarvitsevat. He myöntävät, että Pohjois- ja itä-Suomi ovat kuroneet muuta maata kiinni, mutta hyvästä kehityksestä huolimatta alueelliset erot eivät ole poistuneet.