Valkeakosken sosiaalitoimi ei puuttunut lapsen mielivaltaiseen kohteluun lastensuojeluyksikössä – apulaisoikeusasiamieheltä vakava huomautus

Apulaisoikeusasiamies raportoi toukokuussa, että lapsia on kohdeltu lainvastaisesti Loikalan Kartano -nimisessä erityislastensuojeluyksikössä

sosiaalitoimi
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.Markku Pitkänen / Yle

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut Valkeakosken sosiaalitoimelle vakavan huomautuksen. Taustalla ovat apulaisoikeusasiamiehen mukaan Pro Manors Oy:n omistamassa yksityisessä erityislastensuojeluyksikössä havaitut laittomat menettelytavat, joista tehtyjä kanteluita kunnan sosiaalityöntekijä ei selvittänyt riittävästi.

Loikalan Kartano -nimiseen laitokseen sijoitettu lapsi kanteli oikeusasiamiehelle siitä, että häntä oli eristetty huoneeseensa, riisutettu alasti ja kohdeltu muuten epäasiallisesti. Oikeusasiamiehen kansliasta oltiin yhteyttä nuoren omaan sosiaalityöntekijään ja pyydettiin tätä tapaamaan nuorta pikaisesti.

Päätöksen mukaan sosiaalityöntekijä viivytteli tapaamisen kanssa ja tyytyi myöhemminkin vain keskustelemaan laitoksen työntekijöiden ja lapsen kanssa. Hän arvioi rajoitustoimien laillisuutta vain näiden keskustelujen pohjalta, uskoi laitoksen henkilökuntaa ja piti esimerkiksi lapsen riisuttamista tarpeellisena kiellettyjen esineiden etsimiseksi.

Nuoren yhteydenoton jälkeen apulaisoikeusasiamies teki Loikalan kartanoon yllätystarkastuksen, joka paljasti, että laitoksessa lapsia riisutettiin, sosiaalisia suhteita pyrittiin katkomaan, lapsia eristettiin lainvastaisesti ja he joutuivat olemaan jatkuvan kameravalvonnan alaisuudessa.

Tiedon olisi saanut papereista ja valvontanauhalta

Apulaisoikeusasiamies totesi, että sosiaalityöntekijä olisi saanut tiedon lainvastaisesta menettelystä, jos olisi pyytänyt käyttöönsä eristämisestä otetuin videotallenteen, käynyt läpi eristämisen seurantamerkintöjä ja tavannut nuorta heti kun tämä sitä pyysi. Tätä sosiaalityöntekijä ei kuitenkaan tehnyt.

Valkeakosken sosiaalitoimi selitti laiminlyöntejä muun muassa sillä, että esimerkiksi tapaamisen järjestelyt olisivat merkinneet koko päivän työajan käyttöä.

Apulaisoikeusasiamies totesi, että sosiaalitoimi oli vastuussa nuoren sijaishuollon järjestämisestä ja sen olisi tullut perusteellisesti selvittää sille esiintuodut puutteet.

Sosiaalitoimen lisäksi myös sosiaalityöntekijä sai huomautuksen toiminnastaan.

Elokuun alussa annetusta huomautuksesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.