Pori selvisi tietomurrosta tuhansien eurojen kuluilla – Kokemäellä maksettavaa kertyi hieman enemmän

Haittaohjelma lamautti Kokemäen kaupungin palveluita viime kuun lopussa. Viikkoa myöhemmin hyökkäys kohdistui Poriin.

tietoturva
Tietokoneen näppäimistö
Henrietta Hassinen / Yle

Porin ja Kokemäen kaupungit selvisivät tietomurroista suhteellisen pienin kustannuksin. Porin kaupungille maksettavaa tuli lähinnä työntekijöiden ylitöistä, sillä kaikki järjestelmät saatiin korjattua oman talon sisällä. IT-palveluiden esimies Jani Setälä arvioi, että hintaa kertyi joitakin tuhansia euroja.

– Tarkkaa summaa ei ole laskettu, mutta käytännössä kuusi henkilöä teki töitä yhden yön ja muutama henkilö viikonlopun läpi.

Porin tietomurto tehtiin runsaat kaksi viikkoa sitten.

Kokemäellä ulkopuolista apua

Kokemäellä runsaat kolme viikkoa sitten tehdyn tietomurron kulut olivat hieman suuremmat. Kaupunki joutui turvautumaan ulkopuolisiin palveluihin järjestelmien palauttamisessa. Hallintojohtaja Mikko Löfbacka arvioi välittömiä kustannuksia syntyneen kymmenen ja kahdenkymmenen tuhannen euron välillä.

– Jouduimme ostamaan palveluita, jotta järjestelmät saatiin ylös ja pari ohjelmistoa jouduttiin asentamaan kokonaan uudelleen.

Lisää kustannuksia tietoturvan parantamisesta

Molemmat kaupungit aikovat panostaa jatkossa tietoturvan parantamiseen, joten välillisesti tietomurron hintalappu kasvaa.

– Mietimme, miten voimme valmistautua paremmin ja varmistaa, ettei vastaavaa pääse käymään. Sitä työtä tehtäisiin toki muutenkin, mutta nyt pistämme tähän lisäresursseja, Jani Setälä toteaa.

Mikko Löfbacka kertoo, että kehitysaskelmia on jo suunnitteilla. Kokemäellä muutetaan todennäköisesti ainakin joidenkin ohjelmistojen lisenssipolitiikkaa.

Tietomurtojen tekijöistä ei ole vielä saatu selvyyttä. Poliisi tutkii asiaa.