Herätys: Nuoret leikkaisivat eläkkeitä, Ruotsi haluaa kieltää lisää muovia, koululaisten pyöräilykielto voi johtaa autoralliin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
eläkeläinen laittaa rahaa säästöpossuun
AOP

Kun hallitus korottaa eläkkeitä, nuoret valmistautuisivat leikkaamaan

Osa poliittisista nuorisojärjestöistä haluaa virittää keskustelua suurten työeläkkeiden leikkaamisesta. Maksussa olevien eläkkeiden leikkaamista on nimitetty Suomessa kajoamiseksi "lupauksista pyhimpään". Ainakin vihreiden nuorten mielestä eläkkeistä aiheutuvia kustannuksia pitää saada pienennettyä radikaalisti, jotta järjestelmä olisi kestävä ja reilu myös tuleville sukupolville.

Ruotsi haluaa kieltää lisää muovia, Suomelle riittävät pillit ja aterimet

mehupillejä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruotsi haluaa ottaa EU-direktiiviä kovemmat keinot käyttöön muovin vähentämisessä. Ruotsissa selvitetään, voitaisiinko myös muoviset kupit ja kertakäyttöiset take away -astiat kieltää tai voisiko joillekin muovituotteille olla pantti. Suomen ravintola-ala ei tästä innostu. Myös panttijärjestelmän laajentaminen nykyisestä olisi vaikeaa.

Moni koulu kieltää pyöräilyn ekaluokkalaisilta, ja se voi käynnistää vaarallisen autorallin

Lapsia
Yle

Monen ekaluokkalaisen huoltajalle on tullut koulusta ohjeistus, että eka- ja tokaluokkalaisten ei pitäisi pyöräillä kouluun. Autokyydin tarjoaminen lapselle saattaa aiheuttaa liikenneturvallisuutta heikentävän kierteen: koulun lähiympäristö alkaa tuntua autorallin vuoksi turvattomalta ja entistä useampi päätyy lapsen kuljettamiseen, jolloin liikenne lisääntyy.

Maailman ensimmäinen kelluva ydinvoimala on ladattu ydinpolttoaineella

Akademik Lomonosov on valmiina hinaukseen.
Akademik Lomonosov on valmiina hinaukseen.Kerstin Kronvall / Yle

Venäjällä ryhdytään hinaamaan maailman ensimmäistä kelluvaa ydinvoimalaa Murmanskista Jäämerta pitkin kohti Venäjän koillisosaa. Ydinpolttoaine on ladattu valmiiksi jo Murmanskissa, mutta hinauksen aikana reaktorit eivät ole toiminnassa. Säteilyturvakeskuksen mukaan kelluvaa voimalaa koskevat samat turvallisuusmääräykset kuin maalla olevia ydinvoimaloita.

Perjantaille povataan sateita ja ukkosta

Sääennuste perjantaille 23. elokuuta.
Sääennuste perjantaille 23. elokuuta. Yle

Suomeen virtaa viikonlopuksi kosteaa ja lämmintä ilmaa etelästä. Perjantain aikana lännestä saapuu matalapaine sateineen. Maan etelä- ja keskiosassa sade voi olla runsasta. Maan länsiosassa voi myös ukkostaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.