Hyppää sisältöön

Grönlanti kiinnostaa nyt yhdysvaltalaisia matkailukohteena, vaikka saarta ei myydäkään Trumpille

Matkayhtiöiden Grönlannin-matkoja on tiirailtu ennätyspaljon viime päivinä.

Grönlanti kiinnostaa yhdysvaltalaisia matkailumielessä. Kuvassa Upernavikin kylä Grönlannissa. Kuva: Linda Kastrup / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ostohaaveet Grönlannista on saanut yhdysvaltalaiset kiinnostumaan matkailusta tuonne maailman suurimmalle saarelle, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Uutiskanavan haastattelemien matkanjärjestäjien mukaan yritysten nettisivujen Grönlannin-osioiden liikenne on kasvanut jättimäisesti sen jälkeen, kun tieto Trumpin halusta ostaa saari tuli julkisuuteen.

Matkayhtiö Nordic Visitorin Grönlannin-matkoja katseltiin ennätyspaljon elokuun 16. päivänä, jolloin Trump kertoi ostohaaveistaan.

– Liikenne meidän Grönlannin-sivulle kasvoi edellisen vuoden samaan päivään verrattuna 2800 prosenttia, yhtiöstä kerrottiin CNN:lle.

Yhtiön lausunnon mukaan jatkuva liikenne sivulle on ollut viime vuoteen verrattuna kuusinkertaista viime perjantaista asti. 69 prosenttia Grönlannin-matkoja tutkailleista on ollut Yhdysvalloista.

Toisen matkanjärjestäjän, Intrepid Travelin edustaja kertoi kiinnostuksen Grönlantia kohtaan nousseen yrityksen sivuilla 237 prosenttia viime viikonlopun aikana.

– Grönlannin turismi on vielä lapsen kengissä verrattuna suositumpiin kohteisiin. Sen suosion nousun myötä edelläkävijöiden on syytä näyttää esimerkkiä, kuinka harjoittaa vastuullista ja kestävää turismia siellä, sanoi Intrepid Travelin edustaja Steph Millington.

Ostoaikeet herättivät kummastusta

Trumpin idea ostaa Grönlanti herätti kummastusta muun muassa Grönlannin emämaa Tanskassa. Pääministeri Mette Fredriksen totesi, että ajatus Grönlannin ostamisesta on absurdi, eikä saari ole myytävänä.

Tästä suivaantunut Trump perui suunnitellun matkansa Tanskaan Syyskuun alussa. Trump ehti myös vitsailemaan Twitterissä, ettei ollut ajatellut rakentaa Trump Toweria saarelle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Ylelle keskiviikkona, että ajatus siitä, että Yhdysvallat ostaisi Grönlannin ei ole tätä päivää. Hänen mukaansa Trumpin esitys kertoo myös siitä, kuinka vähän presidentti ymmärtää kansainvälisen politiikan lainalaisuuksista.

Lue myös:

USA:n ulkoministeri liennytti suhdetta Tanskaan – Trump arvosteli Tanskan kitsaita sotilasmenoja (22.8.)

Pääministeri Frederiksen Trumpin päätöksestä perua vierailu Tanskaan: Olen harmistunut, mutta suhde ei ole kriisissä(21.8.)

Tutkija Trumpin ajatuksesta ostaa Grönlanti: Vaikea nähdä, että grönlantilaisille voitaisiin sanoa, että teidät on myyty(21.8.)

Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan(21.8.)

Trump tyynnyttelee grönlantilaisia kuvamuokkauksella: Arktisen asutuksen keskelle ei nouse kultaista Trump-hotellia(20.8.)

Uutinen Grönlannin ostamisesta herättää ihmetystä Tanskassa – "Lopullinen todiste siitä, että Trump on seonnut", "Aprillipäivä"(16.8.)

Grönlannin ostaminen olisi Trumpille kiinteistösijoitus – ei kuitenkaan hallinnon ykkösprioriteetti (19.8.)

WSJ: Trump haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta – osa presidentin avustajista: Ohimenevä idea, ei johda mihinkään(16.8.)