Hyppää sisältöön

Yle seuraa: Metro kulkee lauantaina päästä päähän, Rautatientorin metroasema pysyy kiinni – Uusia vesivahinkoja ei ole syntynyt

Pelastuslaitokselta arvioidaan, että Helsingin rautatieaseman tiloja saattaa mennä remonttiin vahinkojen vuoksi.

Pelastuslaitoksen palomies Helsingin Rautatieaseman metroasemalla.
Rautatientorin metroaseman tulva Helsingissä 23.8.2019.
Tekijät

Ankarat sateet piinasivat perjantaina aamulla ja aamupäivällä pääkaupunkiseutua. Päivällä sateet hellittävät, mutta alkoivat uudelleen myöhemmin iltapäivällä. Paikoin vettä tuli rankasti, muun muassa Espoon Tapiolassa satoi illalla puoli kuuden jälkeen tunnissa 19 millimetriä.

Iltapäivän ja illan sateet eivät kuitenkaan ole lisänneet vesimääriä työn alla olevissa kohteissa, eikä uusia vesivahinkoja ole syntynyt, kertoi Helsingin pelastuslaitos tviitissään illalla kello 20.30 maissa.

Pelastuslaitoksen mukaan vahingontorjunnassa on Helsingissä edetty Rautatieaseman, Elielinaukion ja Kampin tiloissa, mutta veden poistaminen jatkuu edelleen.

Helsingissä sataa elokuussa keskimäärin 70-80 millimetriä. Pelkästään aamupäivän aikana Kaisaniemessä satoi 56 millimetriä ja illalla on tullut noin 60 millimetriä lisää. Perjantai ryöppyjen kaltaisia sateita nähdään Helsingissä kerran 20-30 vuodessa.

Metro kulkee lauantaina, mutta Rautatientorin asema pysyy suljettuna

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen turvallisuuspäällikön Juhana Hietarannan mukaan metroliikennettä on mahdollista jatkaa lauantaina normaalisti niin, että Rautatientorin metroaseman ohi ajetaan molempiin suuntiin pysähtymättä. HKL:n mukaan Rautatientorin metroasema pysyy toistaiseksi matkustajaliikenteeltä suljettuna.

– Varsinainen vesivahinko rajautuu Rautatientorin metroasemaan, Hietaranta sanoi.

Rautatientorin metroasema suljettiin noin kello 10.30 perjantaina. Loppupäivän länsi- ja itäpäät liikennöitiin kaksiosaisesti.

Espoon suunnasta tulevat metrot alkoivat perjantai-iltana ajaa Kamppiin saakka, kertoi Helsingin seudun liikenne HSL Twitterissä myöhään perjantai-iltana. Aiemmin metro ei liikennöinyt välillä Ruoholahti–Helsingin yliopisto. Häiriö johtuu Rautatientorin metroaseman teknisiin tiloihin sateen vuoksi kertyneestä vedestä.

HSL arvioi iltapäivällä tilanteen kestävän puoleenyöhön asti.

Rautatieaseman metrolaituri tulvi 23. elokuuta rankkasateen seurauksena. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Metro liikennöi perjantaina päivällä vain Matinkylästä Ruoholahteen sekä Helsingin yliopistolta Mellunmäkeen/Vuosaareen. Välistä jäivät ajamatta Rautatieaseman ja Kampin metropysäkit. HSL kertoi myös, että vuorovälit ovat epäsäännölliset ja vuoroja voi jäädä ajamatta.

HSL kertoo verkkosivuillaan, (siirryt toiseen palveluun) että korvaavina yhteyksinä toimivat Lauttasaaren bussilinjat 20 ja 21, jotka ajavat poikkeuksellisesti Kampin terminaaliin suoraan Porkkalankatua.

Pelastuslaitos pumppasi vettä liikkeen tiloista Helsingin Mikonkadulla 23. elokuuta. Pääkaupunkiseudulla satoi perjantaiaamuna runsaasti vettä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Rautatientorin ja Elielinaukion tiloja saattaa mennä remonttiin

Viestintäpäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta kertoi Ylelle kello kolmen jälkeen iltapäivällä, että vakavimmat vahingot ovat olleet Rautatientorin metroasemalla ja Kampin parkkihallissa.

Vahinkojen suuruutta päästään arvioimaan kunnolla vasta viikonlopun jälkeen, mutta on mahdollista, että Rautatientorin ja Elielinaukion tiloja menee remonttiin.

Lisäksi pelastuslaitos kertoi Twitterissä kello kolmen jälkeen iltapäivällä, että Elielin parkkihallissa ei ole vesivahinkoja, vaan vahingot ovat pääosin sen alapuolisissa tiloissa. Elielin parkkihalli toimii normaalisti Töölönkadun sisäänkäyntiä lukuunottamatta.

Pelastuslaitos pumppasi sadevettä ulos Elielin parkkihallista Helsingissä 23. elokuuta. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Vettä on tällä hetkellä eniten Kampin parkkihallissa.

– Kampin parkkihallissa pumpataan edelleen vettä eli sieltä ei tällä hetkellä saa autoja ulos, Hakala kertoo.

Helsingin rautatieaseman alla tulvi 23. elokuuta. Kuva: Kustaa Valtonen

– Paikalla oli lisävahtuutena henkilöstöä ja pumppauskalustoa kahdeksasta sopimuspalokunnasta, päivystävä palomestari Petri Strandberg kertoi.

Vettä satoi kymmeniä millimetrejä aamun aikana

Espoossa aamun aikana satoi 48 millimetriä ja Helsingissä 56 millimetriä.

Helsingin Pikku Huopalahdessa vesi nousi kävelytielle.

Jokii tulvii Kytösuontiellä Helsingin Pikku Huopalahdessa. Video: Denis Dobrohodov.

Vettä tuli runsaasti myös Baanalla Helsingin keskustassa.

Perjantaiaamun säähavainto, sekä ennuste päivälle ja illalle. Kuva: Yle

Ilmatieteen laitos varoitti aamulla runsaasta sateesta ja vesiliirtovaarasta Uudellamaalla. Illaksi on annettu varoitus rajusta ukkosesta Päijät-Hämeeseen, Keski-Suomeen sekä Pohjois- ja Etelä-Savoon.

Iltapäivällä ja illalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia.

Pelastuslaitoksella runsaasti töitä Helsingissä

Kello kahteen mennessä iltapäivällä pelastuslaitokselle oli ollut Helsingissä vesisateesta johtuvia vahingontorjuntatehtäviä yhteensä 34 kappaletta, viestintäpäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Pelastuslaitoksella oli ollut vahingontorjuntatehtäviä eri puolilla Helsingin keskustaa, muun muassa Mikonkadulla, Annankadulla, Runeberginkadulla ja Hietalahden torilla.

Helsingin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki kertoi aamulla, että keskustan alueella viemärit ovat olleet kovilla.

– Viemärijärjestelmät eivät meinaa riittää ja vesi lähtee silloin nousemaan. Valitettavasti vesi menee myös rakenteisiin, kun se pääsee nousemaan määrätyn kynnyksen yli.

Pelastuspäällikön mukaan kyse on ollut pääsääntöisesti veden pumppaamisesta pois kellaritiloista.

Helsingin pelastuslaitos muistutti myös autoilijoita runsaasta vesisateesta.

Sadevesi pulppusi kaivokannen sivuista Ruoholahdessa Helsingissä 23. elokuuta. Kuva: Pasi Rein / Lehtikuva

Kauppakeskuksessa vesivahinko

Kauppakeskus Kaaressa Helsingin Kannelmäessä sadevesiviemäri rikkoutui aamulla aiheuttaen vesivahingon kauppakeskuksen tiloihin. Kauppakeskusjohtaja Katja Hatakan mukaan vettä tuli ykköskerrokseen asti.

Vesivahinko tapahtui aamulla kello kuuden ja seitsemän välillä.

Hatakka kertoo, että vettä oli tullut ainakin käytäville, mutta tilanne saatiin hallintaan ja käytävät kuivattua. Liukuportaita ja hissejä oli suljettu.

– Tutkittava alue on rajattu. Sen jälkeen kun olemme päässeet tutkimaan vahingot tarkasti, niin aukaisemme tiloja. Pidämme kauppakeskuksen auki koko päivän, mutta voi olle tiettyjä paikkoja, jotka on rajatusti suljettu, Hatakka kertoi aamulla.

Hatakan arvion mukaan suurin osa liikkeistä saadaan avattua perjantaina ja viimeistään lauantaina liikkeet ovat auki normaalisti.

Espoossa tie poikki, Kiasman sisäänkäynnillä vesivahinko

Myös Länsi-Uudellamaalla vesisade työllisti pelastuslaitosta.

Aamun aikana vesisateesta johtuvia vahingontorjuntatehtäviä oli Siuntiossa, Kirkkonummelle ja Espoossa. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen valvomosta kerrotaan, että tehtävät olivat kuitenkin pieniä.

Espoossa pelastuslaitos joutui sulkemaan Tekniikantien liikenteeltä veden vuoksi. Pelastuslaitoksen arvion mukaan tie on poikki Maarintien ja Tietotien välillä iltaan saakka.

Nykytaiteen museo Kiasma kertoi aamupäivällä, että sen pääsisäänkäynnillä on vesivahinko, jonka vuoksi museo avattiin normaalia myöhemmin.

Museon mukaan teokset eivät kuitenkaan ole olleet vaarassa.

Sade on aiheuttanut harmia myös työmailla.

Esimerkiksi aamulla kello kuuden jälkeen pelastuslaitos sai hälytyksen Helsingissä Varikkotielle, jossa sadevesi oli kääntänyt työmaalla 3 000 litran polttoainesäiliön ympäri. Litroja polttonestettä oli päässyt vuotamaan säiliöstä kaivantoon, pelastuslaitos kertoo.

Raide-Jokeri on twiitannut, että työmailla tulvii. Raide-Jokerin mukaan Helsingin Roihupellossa Varikkotiellä kevyen liikenteen väylä on suljettu koko päivän sateen vuoksi.

Sateinen päivä koko maassa

– Myös muualla Suomessa mennään laajalti kosteissa merkeissä, kuvailee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Aamulla sadealue kattoi alueen Oulun eteläpuolelta maan eteläosiin. Tiedossa on perättäisiä sateita. Näiden sademääräksi Karusto arvioi 5–10 millimetriä tunnissa. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa vettä voi tulla tunnissa jopa 20–30 millimetriä.

Lännessä sadekuurojen välillä on poutaisia hetkiä, ja jopa aurinko voi päivän aikana pilkahtaa. Myös maan eteläosissa sää poutaantuu iltapäivällä. Sää ei kuitenkaan kauaa pysy selkeänä.

Ennusteet näyttävät siltä, että jonkinlaiset sademäärät jatkuvat laajalti maan eteläosista Etelä-Lappiin saakka.

– Kuuroherkin alue väistyy vasta perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Viikonlopuksi ja alkavaksi viikoksi luvataan poutaa koko maahan, vaikka pohjoisessa voi olla epävakaampaa.

Juttua korjattu 23.8.2018 klo 15.23: Toisin kuin pelastuslaitos aiemmin kertoi, Elielin parkkihalli ei ole tulvinut, vaan pahimmat vahingot ovat sen alapuolisissa tiloissa.