Ovatko lapsiperheet keskenään tasa-arvoisia? Kuhmo mukana valtakunnallisessa tutkimuksessa

Tutkijat toivovat kuhmolaisilta paljon vastauksia tutkimuskyselyyn.

lapsiperheet
Päiväkotilapset leikkivät duploilla.
Toteutuuko tasa-arvo lapsiperheissä ja varhaiskasvatuksessa. (Arkistokuva)Emilia Malin / Yle

Jyväskylän yliopistossa on käynnissä tutkimus, jossa kartoitetaan lapsiperheiden tasa-arvoisuutta ympäri maan. Tutkimuksessa on mukana 13 kuntaa, joista yksi on Kuhmo.

– Halusimme mukaan enemmän pieniä kuntia. Samalla halusimme vahvistaa maantieteellistä kattavuutta, professori Maarit Alasuutari kertoo.

Nelivuotiaiden lasten vanhemmille on lähetetty kysely, jossa tiedustellaan muun muassa, millaisia ratkaisuja perheet ovat tehneet lastenhoidon ja varhaiskasvatuksen osalta ja mitkä seikat ratkaisuihin ovat vaikuttaneet. Lisäksi kysytään, että mitä mieltä huoltajat ovat kotikuntansa varhaiskasvatuspalveluista. Tavoitteena on myös selvittää, mitkä asiat vaikuttavat siihen, ovatko lapsiperheet keskenään tasa-arvoisia, riippumatta elämäntilanteesta, asuinpaikasta tai rahatilanteesta.

– Haemme tietoa siitä, mitkä kaikki tekijät eri järjestelmissä tuottavat epätasa-arvoa ja toisaalta myös sitä, mitkä tekijät puolestaan vahvistavat tasa-arvoa.

Kokonaisuudessaan kysely on lähetetty 10 000 vanhemmalle. Tutkijat olettavat, että alle puolet näistä henkilöistä lopulta vastaa kyselyyn.

Kuhmo edustaa tutkimuksen pienimpiä kuntia.

– Aivan hirveästi toivomme, että juuri pienemmissä kunnissa vanhemmat vastaisivat kyselyyn aktiivisesti. Meillä on säännöllinen vuorovaikutus valtakunnalliseen päätöksentekoon ja jos emme saa paljon vastauksia pienistä kunnista, meidän on vaikea puhua pienten kuntien puolesta.

Tutkimus on aloitettu jo kolme vuotta sitten, jolloin mukana oli 10 kuntaa. Edelliseen kyselyyn vastanneet vanhemmat ovat saaneet kyselyn uudelleen. Kyselyn lisäksi tutkimusryhmä on haastatellut aiempaan kyselyyn vastanneita vanhempia. Tämä siksi, että tutkijat voivat seurata lasten kasvupolkua pidemmällä aikavälillä.

– Tavoitteena on hakea lisärahoitusta, jotta voimme seurata näitä lapsia aina esiopetusikään saakka.

Tutkimuksen rahoittaa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)