Ilmailuharrastajat haluaisivat Suomen Ilmailumuseon Uttiin – Kouvola aikoo kieltäytyä hankkeesta

Kaupunki pitää kumppanuutta kiinnostavana, mutta rahan puolesta mahdottomana.

Vantaan Aviapoliksessa sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon vuokrasopimus on päättymässä lähivuosina. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Kouvolan kaupunki aikoo kieltäytyä Suomen Ilmailumuseon hakemisesta Uttiin. Utin Ilmakilta on kiinnostunut kumppanuudesta valtakunnallisen Ilmailumuseon kanssa.

Suomen Ilmailumuseo etsii uutta kotia, koska nykyiset tilat Vantaalla ovat ahtaat ja vuokrasopimus päättyy Finavian kanssa vuonna 2028. Tämän johdosta Ilmailumuseo avasi avoimen kumppanihaun viime keväänä.

Ilmakillan mukaan Utti-aukion nykyiset toiminnot voisivat olla osa valtakunnallista Ilmailumuseota.

Ilmakillan suunnitelmissa on rakentaa Utin varuskunta-alueen ulkopuolelle kaikille avoin ilmailupuisto, johon tulisi pysyviä muistomerkkejä ilmailun kunniaksi. Nykyisin aukiolla on näytillä muun muassa toisen maailmansodan aikana käytössä ollut hävittäjä.

Kouvolan kaupunki pitää kumppaanuusesitystä kiinnostavana, mutta ei aio osallistua hankkeeseen vaikean taloustilanteen takia. Liikunta- ja kulttuurilautakunta päättää kaupungin lopullisesta kannanotosta ensi viikolla.

Utin Ilmakillan lisäksi myös Pyhtää ja Kotka ovat kiinnostuneita Ilmailumuseosta. Pyhtää on arvioinut, että uuden Ilmailumuseon rakentaminen kuntaan tulisi maksamaan noin 10 miljoonaa euroa.

Tekstiin on korjattu Suomen Ilmailumuseon nykyisen vuokrasopimuksen päättymisvuosi 27.8.2019 kello 5:08. Aiemmin uutisessa kerrottiin, että vuokrasopimus päättyy Vantaalla kesällä 2022. Ilmailumuseo on tehnyt uuden sopimuksen Finavian kanssa alkukesällä.