Kaisa Juuso: Vaihtoehtobudjettia ja sotevääntöä – oppositiopoliitikon syksystä tulee kiivas

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, torniolainen Kaisa Juuso, (PS) pitää hoitajamitoitusta budjetin ykkösasiana.

Kaisa Juuso
Kansanedustaja Kaisa Juuso.
Torniolainen Kaisa Juuso (PS) istuu eduskunnassa ensimmäistä kauttaan.Minna Aula / Yle

Perussuomalaisten ainoa lappilainen kansanedustaja, torniolainen Kaisa Juuso, istuu eduskunnassa ensimmäistä kauttaan. Hän kertoo valmistautuvansa kiivaaseen keskusteluun muun muassa soteuudistuksesta ja budjetista.

– Varmaan pitkät keskustelut käydään talousarviosta ja sotesta. Hektinen syksy on tulossa ja oppositio on varmaan tosi paljon äänessä.

Oppositiopuolue Perussuomalaiset laatii jo varjobudjettia. Juuso pitää budjetin tärkeimpinä asioina lisäpanostusta nuorten mielenterveyden hoitamiseen sekä riittävää rahoitusta hoitajamitoituksen nostamiseen.

– Hoitajamitoitus on ykkösasia. 250 miljoonaa euroa hoitajamitoituksen nostoon pitäisi kanavoida kunnille valtionosuuksien lisäämisenä, jotta voitaisiin palkata lisää hoitajia.

Nuorten mielenterveyden hoidon pitkät jonot pitäisi Juuson mielestä saada pois.

– Terapiatakuualoite, joka nyt on ilmeisesti tulossa kansalaisaloitteena eduskuntaan, on minusta tosi hyvä, Juuso sanoo.

"Keskittämisasetuksesta olisi pitänyt jättää Lappi pois"

Kaisa Juuso on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ainoa lappilaisjäsen. Syksyllä valiokunnassa jatkuu edelleen soteuudistuksen sorvaaminen.

Juuson näkemyksen mukaan Lapissa sote-uudistuksen haasteet ovat jopa kovimmat koko maassa. Maakunnan pitkät välimatkat, asukkaita alle 200 000 eikä omaa yliopistollista sairaalaa yhdistettynä säästöpaineisiin ja vaikeuksiin saada esimerkiksi lääkäreitä tekevät tilanteesta mutkikkaan.

– Keskittämisasetuksesta olisi pitänyt luopua kokonaan tai jättää ainakin Lappi pois siitä, Juuso sanoo.

Lisäpanostuksia pitäisi Juuson mielestä osoittaa myös Tullille valvontaan erityisesti Ruotsin ja Suomen väliselle rajalle. Lisäksi ELY-keskusten tulisi saada lisäresurssia, jotta se voisi entistä paremmin valvoa kaivosten päästöjä.

Lue myös:

Lapin kansanedustajat verottaisivat kaivoksia Lapin kansanedustajat rakentaisivat Jäämeren radan – yhtä lukuunottamatta