1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Kuopiossa Julkulan sairaalan sisäilmaongelma pitkittyy, henkilökunnalla hengitysoireita ja väsymystä

Sairaanhoitopiiri on pyytänyt aluehallintovirastolta lisäaikaa Julkulan sairaalan sisäilmaongelmia koskevaan kuulemiseen.

Sairaalan kahta osastoa uhkaa sulkeminen alkuvuodesta. Sairaanhoitopiiriä kuullaan ennen päätöstä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi sairaanhoitopiiriltä toukokuussa selvitystä Julkulan sairaalan huonosta sisäilmasta. Selvityksen takarajaksi ilmoitettiin elokuun loppu, mutta sairaanhoitopiiri on hakenut sen tekoon jatkoaikaa.

Jatkoaikaa ei ole ainakaan vielä myönnetty.

– Tällä hetkellä on meneillään kuuleminen. Harkitsemme uhkasakon asettamista, kertoo aluehallintoviraston työsuojelun johtaja Markku Rautio.

Aluehallintovirasto on huolestunut vanhuspsykiatrian osaston ja nuorisopsykiatrian akuuttiosaston tilanteesta.

Viraston mukaan työntekijät oireilevat päivittäin ja osa heistä on joutunut vaihtamaan työpistettään. Oireita saavat työntekijöiden lisäksi väliaikainen henkilökunta, potilaat ja heidän vieraansa.

Pakkopäätös tehdään, mikäli selvitys ja siinä esitetyt toimenpiteet eivät ole riittäviä. Tämä tarkoittaisi, että osastoilla ei saisi enää tehdä töitä ensi vuoden alusta lähtien.

Mahdollista osastojen käyttökieltoa jatketaan niin kauan, että lainvastainen tilanne korjataan. Tarvittaessa päätöstä tehostetaan 50 000 euron uhkasakolla.

Aluehallintovirasto asetti jo aiemmin Kuopion psykiatrian keskuksen tilat Kotkankalliolla käyttökieltoon. Keskus on nykyisin väistötiloissa Viestikadulla.

Henkilökunnalla vakavia oireita

Julkulan sairaalan hoitohenkilökunta on turhautunut pitkittyneeseen tilanteeseen. Luottamushenkilö Birgitta Dubatscheffin mukaan erilaisia sisäilmaoireita on ollut paljon.

– Iho-oireita, hengitysoireita ja väsymystä. Asia vaan siirtyy ja siirtyy. Ongelmat eivät ole hävinneet mihinkään, Dubatscheff kertoo.

KYSin mielenterveys ja hyvinvointi -palveluyksikön johtaja Heimo Viinamäen mukaan sisäilmaa yritetään parantaa erilaisin toimin. Tarkoituksena on hankkia ilmanpuhdistimia, vaihtaa kangassohvat nahkaisiin ja tiivistää seinälistoja.

Loppukesästä Julkulan sairaalassa on tehty tehostettua siivousta. Luottamusmiehen mukaan tulokset ovat jääneet vähäisiksi.

– On täällä tehty tehosiivousta ja riisuttu tekstiilejä pois. Ei se näitä rakenteita korjaa, vaikka täällä kuinka hangattaisiin, Dubatscheff sanoo.

Henkilökuntaa on kuultu palavereissa, mutta nekään eivät ole johtaneet näkyviin muutoksiin. Ohjeena on, että jokaisen pitää ilmoittaa oireensa työterveyteen.

– Meillä on kanava, missä ilmoittaa, mutta eihän se mitään auta, jos mitään ei tehdä, Dubatscheff huokaisee.

Työterveyshuolto arvioi vuosi sitten, että sisäilmaan liittyvä oireilu on voimistunut. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Uudisrakennuksesta ei ole vielä investointipäätöstä

Kuopioon suunnitellusta uudesta psykiatrian talosta ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta mielenterveysyksiköiden pahoihin sisäilmaongelmiin.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen arvioi, että KYSin Puijon sairaalan tontille suunnitteltu uudisrakennus voisi olla valmis vuonna 2023.

Sairaanhoitopiiri haluaa selvittää maakunnan laajuisesti, kuinka alueen mielenterveyspalvelut tulisi järjestää. Tämä hidastaa uuden rakennuksen suunnittelua.

Psykiatrian talo maksaa tämän hetkisen arvion mukaan 40–50 miljoonaa euroa. Investointipäätöstä ei ole vielä tehty ja se vaatii aikanaan myös sosiaali- ja terveysministeriön hyväksynnän.

Aiheesta aiemmin:

Psykiatrian hoito halutaan keskittää Kuopiossa uuteen psykiatriataloon

Sisäilmaongelmista kärsinyt Kuopion psykiatrian keskus muuttaa Technopolikseen

Iisalmi luopumassa psykiatrian päivystyksestä, Varkaudessa asiaa vielä selvitellään – KYSin Ollonen: Päivystysasetuksen vastainen tilanne