1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomiaharrastus

Ilmastonmuutos tuo pilviä taivaalle – Kajaanissa on silti hyvä harrastaa tähtitiedettä

Kajaanissa järjestetään tänäkin syksynä kaikille avoimia tähtinäytöksiä.

Kajaanin Planeetan Ari Tervo kuvasi perseidien meteoriparven Paltaniemellä muutamia vuosia sitten. Kuva: Ari Tervo / Kajaanin Planeetta ry.

Kajaanin Planeetta ry starttailee syyskauttaan lokakuuss (siirryt toiseen palveluun)a (Kajaanin Planeetta ry), mutta yhdistyksen jäsenet tiirailevat kiivaasti yötaivaalle jo elokuussa.

– Me olemme etuoikeutetussa asemassa Kainuussa, kun pimeätä riittää talvella jopa 14 tuntia. Näin elokuun lopullakin voi hämärtyvässä illassa nähdä taivaalla esimerkiksi kesäkolmion, joka muodostuu kolmesta alfatähdestä, Kainuun planeetan Pekka Härkönen sanoo.

Kajaanin tähtiharrastajilla on hyvät puitteet siinäkin mielessä, että Kajaanin vesitornin huipulla on hyvä tähtitorni. Tähtitornin kupoli on rakennettu ratakiskolle, jonka avulla kupolia saadaan käännettyä 360 astetta. Torni on 35 metriä maanpinnasta ja 180 metriä merenpinnasta.

– Kaikki valosaaste jää silloin meidän alle, Härkönen sanoo.

Tähtitornissa järjestetään tänäkin syksynä tähtinäytöksiä, jotka ovat avoinna kaikille kiinnostuneille. Tähtinäytöksessä kupoli suunnataan tiettyä tähtikuviota tai planeetta kohden, ja halukkaat pääsevät tutkailemaan taivaankappaleita yhdistyksen kaukoputkilla.

Härkönen on harrastanut tähtitiedettä jo 16 vuotta. Tänä aikana kehitystä on tapahtunut ja myös olosuhteet tähtitieteelle ovat muuttuneet.

– Vielä 2000 -luvun alussa oli paljon vähemmän pilviä, ja tähdet näkyivät paremmin. Ilmastonmuutos taitaa tuoda lisää pilvisyyttä. Toisaalta nykyaikaiset led-valot ovat tähtitieteilijän näkökulmasta parempia kuin vanhat hehkulamput. Led-valo ei jaa valoa ylöspäin, eikä siis muodosta niin pahaa valosaastetta, Härkönen kertoo.

Mikäli haluaa alkaa tähtiharrastajaksi, kaukoputken hankkiminen ei ehkä ole paras lähtökohta. Härkösen mukaan ensin on hyvä tutustua tähtikarttoihin, joita saa nykyään jo älypuhelimeen.

– Pelkän älypuhelimen avulla voi löytää paljon tietoa tähdistä. Alkuvaiheessa paras apuväline on omat silmät. Kaukoputkesta saa paljon enemmän irti silloin, kun on jo vähän harrastuspohjaa, Härkönen sanoo

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)