Turku Priden mielenosoituskulkue vietiin läpi aurinkoisessa säässä – "Uskomme tasa-arvoon"

Pride-viikko huipentui Turussa Vähätorilta lähteneeseen kulkueeseen.

pride-kulkueet
Sukupuolentutkimuksen ainejärjestöstä Åbo Akademista olivat mukana Rose-Marie Wilson, Lynn Hellsten, Amanda Ollus, Sofia Nordberg, Sandra Björklund, Ada Meurman ja Iris Pallas.
Sukupuolentutkimuksen ainejärjestöstä Åbo Akademista olivat mukana Rose-Marie Wilson, Lynn Hellsten, Amanda Ollus, Sofia Nordberg, Sandra Björklund, Ada Meurman ja Iris Pallas.Kimmo Gustafsson / Yle

Tuhannet marssijat vaativat tasa-arvoa lauantaina Turku Pride -viikon huipentaneessa kulkueessa.

Turku Priden sekä TransTurun pääteema on tänä vuonna autonomia eli itsemääräämisoikeus.

Jose Laaksonen tuli marssille Raisiosta, Janne Nylander Helsingistä. Laaksosen mielestä tasavertaisuuden saavuttamiseksi vaaditaan vielä paljon työtä.
Jose Laaksonen tuli marssille Raisiosta, Janne Nylander Helsingistä. Laaksosen mielestä tasavertaisuuden saavuttamiseksi vaaditaan vielä paljon työtä.Kimmo Gustafsson / Yle

Teemalla halutaan osoittaa kunnioitusta 50 vuotta sitten New Yorkissa tapahtuneelle Stonewallin mellakalle, jossa vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille samoja perus- ja ihmisoikeuksia kuin muillakin. Stonewallin tapahtumista kehittyi Pride-perinne.

Seela Viinikanoja Forssasta, Neea Nurminen Turusta ja Tessa Lavikainen Jokioisilta kertoivat tulleensa marssille yhteisöllisyyden takia. Seela ja Neea olivat mukana Pride-kulkueessa myös Helsingissä.
Seela Viinikanoja Forssasta, Neea Nurminen Turusta ja Tessa Lavikainen Jokioisilta kertoivat tulleensa marssille yhteisöllisyyden takia. Seela ja Neea olivat mukana Pride-kulkueessa myös Helsingissä.Kimmo Gustafsson / Yle

Turkuun tulleet Seela Viinikanoja, Neea Nurminen ja Tessa Lavikainen halusivat korostaa sitä, että tasa-arvo on asia, johon he uskovat. Tärkeää on myös yhteisöllisyys.

Vaaleanpunaiseen pukeutunut tyttö Turku Pridessa 24.8.2019.
Kulkueessa oli värikkäitä asuja ja banderolleja. Kimmo Gustafsson / Yle
Pride Turussa 24.8.2019.
Väki huusi iskulauseita kulkiessaan Turun keskustassa.Kimmo Gustafsson / Yle

Turku Priden järjestäjien mukaan tilanne Suomessa on tasa-arvon kannalta edelleen kestämätön. He vaativat muun muassa translain hedelmättömyysvaatimuksen kumoamista, translasten ja -nuorten pahoinvointiin puuttumista ja intersukupuolisten lasten kosmeettisten leikkausten lopettamista.

Bern Lehtinen tuli Pride-kulkueeseen varsin näyttävästi varustautuneena. Hän arvostaa sitä, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat.
Bern Lehtinen tuli Pride-kulkueeseen varsin näyttävästi varustautuneena. Hän arvostaa sitä, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat.Kimmo Gustafsson / Yle