1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjähdykset

Kerrostaloja Ruotsissa vaurioittanut räjähdys aiheutui jopa 20 kilosta räjähdysainetta – Poliisi ei vieläkään tiedä Linköpingin iskun tekijää

Poikkeuksellisen suuri räjähde olisi pahimmillaan voinut vaatia useita kuolonuhreja.

räjähdykset
Pahasti räjähdyksessä vaurioitunut kerrostalon julkisivu.
Kerrostalon edustalle jätetty räjähde aiheutti suuret tuhot kesäkuun alussa Linköpingissä. Poliisi ei ole vieläkään onnistunut selvittämään tapausta. Jeppe Gustafsson / EPA

Ruotsin Linköpingissä kesäkuun alussa sattuneessa kerrostaloräjähdyksessä käytettiin poliisin arvion mukaan vähintään 15–20 kiloa räjähdysainetta. Räjähde oli poikkeuksellisen suuri ja poliisi arvioi, että räjähdys olisi voinut vaatia useita kuolonuhreja, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Linköpingin keskusta-alueella sattunut räjähdys aiheutti suuria vaurioita useissa asuintaloissa, mutta ei henkilövahinkoja. Muun muassa parvekkeita vaurioitui ja suuri määrä ikkunoita särkyi.

Poliisi vertaa Linköpingin räjähdettä useiden Malmössa tehtyjen iskujen räjähteisiin. Niissä räjähdysainetta on käytetty yleensä noin puoli kiloa.

Poliisin mukaan räjähde oli sijoitettu kerrostalon eteen jätettyyn kuljetuslaatikolla varustettuun polkupyörään (siirryt toiseen palveluun). Poliisi ei ole vieläkään onnistunut selvittämään rikoksen tekijää ja motiivia. Teosta on epäilty ainakin rikollista moottoripyöräjengiä.

Räjähdeiskut yleistyneet Ruotsissa

Dagens Nyheter -sanomalehden tekemän selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsissa tehdään aiempaa enemmän iskuja räjähdysaineilla. Tänä vuonna Ruotsissa on tehty jo 45 prosenttia enemmän räjähdeiskuja kuin vuosi sitten.

Tänä vuonna Ruotsissa sattui tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana 120 räjähdystä, kun vuotta aiemmin niitä oli vastaavana aikana 83. Koko viime vuonna räjähdyksiä oli 157.

SVT uutisoi, että poliisi arvioi rikollisryhmien pääsevän nyt aiempaa helpommin käsiksi räjähdysaineisiin. Dagens Nyheterin mukaan vielä kolme vuotta sitten räjähteinä käytettiin usein Balkanilta Ruotsiin salakuljetettuja käsikranaatteja. Nyt yleisempää on käyttää ei-sotilaalliseen käyttöön tarkoitettuja räjähdysaineita, kuten rakennustyömailta varastettua dynamiittia.

Lisää aiheesta:

Räjähdys tuhosi Linköpingin poliisin rakennuksen – Poliisin pomminpurkajat: Ei mennyt ihan suunnitelman mukaan

Ruotsalaislehdet: Linköpingin räjähdys liittyi moottoripyöräjengeihin

Räjähdys aiheutti tuhoja kerrostaloissa Ruotsin Linköpingissä – useita ihmisiä loukkaantui

Lue seuraavaksi