Hyppää sisältöön

Krista Kosonen näyttelee nykyaikaan joutunutta viikinkisoturia – norjalainen Beforeigners-sarja tarjoaa ronskia huumoria

Krista Kosonen näyttelee toista pääosaa scifiä ja rikosta sekoittavassa norjalaissarjassa Beforeigners. Kosonen puhuu roolissaan norjan lisäksi muinaisnorjaa ja muinaissaamea.

Beforeigners
Krista Kosonen puhui Tähtihetkessä uudesta roolistaan norjalaissarjassa.

Beforeigners-sarjassa nykymaailmaan saapuu aikamatkustajia merien syvyyksistä. HBO Nordicilla esitettävän sarjan toista pääosaa näyttelee Krista Kosonen. Näyttelijällä on rooli aikamatkaavana viikinkisoturina, josta tulee rikospoliisi.

Rooli oli haastava ja opettavainen erityisesti repliikkien osalta.

– Roolihahmoni puhuu muinaisnorjaa ja modernia norjaa, jossa oli mausteena islannin aksenttia. Koska siinä ei ollut vielä riittävästi, sekoitukseen heitettiin mukana muinaissaamea.

Kielten omaksuminen vaati paljon teknistä työtä. Kosonen tankkasi kieliä monta tuntia päivässä. 10 tunnin kuvauspäivän päätteeksi työ jatkui repliikkien opettelun parissa.

– Tuntui, että repliikit eivät tartu päähän, mutta vähitellen aloin oppia. Kielet tuottivat paljon normaalia enemmän töitä. Pänttäys oli väsyttävää, mutta opin samalla uutta.

Kososen mielestä muinaissaame kuulosti suomelta, joten se antoi jotakin tuttua, johon tarttua. Kielten lisäksi näyttelijä tutustui rooliaan varten viikinkien elämään. Perehtymisessä apuna oli viikinkien asiantuntija Aaro Söderlund.

– Sain häneltä pitkän selostuksen viikinkien tavoista ja historiasta. Sain paljon uutta tietoa omien stereotypioideni tilalle. Suurin yllätys minulle oli se, miten perustavaa rehellisyys oli viikingeille.

Krista Kososen hahmo tekee poliisiparinsa kanssa murhatutkimusta. Kuva: Kristoffer Eliassen / HBO Nordic

Huumoria ja yhteiskunnallista satiiria

Beforeigners-sarjan takana ovat menestyneen norjalais-amerikkalaisen Lilyhammer-sarjan luoneet Anne Bjørnstad ja Eilif Skodvin. Beforeigners yhdistelee scifi- ja rikosgenreihin ronskia huumoria. Muinaisihmiset ja nykyihmiset törmäävät yhteen tapojensa ja arvojensa kanssa.

Kosonen näkee sarjassa yhteiskunnallista satiiria.

– Yhteiskunnan on sopeuduttava uusiin tulokkaisiin ja tulokkaiden on sopeuduttava uuteen elämään. Sarjassa katsotaan eri näkökulmia.

Ensimmäisissä jaksoissa seurataan Kososen viikinkisoturin sopeutumista poliisivoimiin. Hahmon menneisyyttä kuljetetaan mukana toisella aikatasolla viikinkiajassa. Sarjassa viikinkitulokkaan poliisiparia esittää Nicolai Cleve Broch.

– Hahmoni käy läpi kulttuurisia yhteentörmäyksiä parinsa kanssa. Moderni aika ja viikinsoturin väkivalta eivät käy yhteen. Nautin hahmoni näyttelemisestä. Hän on suoraselkäinen, huumorintajuinen ja ronski.

Suomalaisia on nähty kansainvälisissä viikinkirooleissa aiemminkin. Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat esiintyneet veljeksinä kanadalais-irlantilaisessa Viikingit-sarjassa. Kosonen ei ole ehtinyt vielä vaihtaa viikinkikokemuksia kollegojensa kanssa, mutta arvelee, että suomalaisten valikoitumisella viikinkirooleihin on syynsä.

– Johtuukohan se siitä, että me suomalaiset olemme tällaisia raivopäitä, nauraa Kosonen.

.
.