1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuntolainat

Asuntolainaan saa korkosuojauksen nyt muutamalla kympillä kuussa – miinuskorot eivät ole syöneet korkosuojauksen kysyntää

Korkosuojausten hinnat ovat laskeneet korkojen laskun vanavedessä.

asuntolainat
yleiskuva
Asunnonostoa harkitseva pääsee aikanaan lainaneuvotteluissa pohtimaan myös korkosuojauksen ottoa. Esa Syväkuru / Yle

Asunnonostaja saa lainaneuvotteluissa pohdittavakseen myös kysymyksen korkosuojauksesta: luotanko siihen, että korot jatkavat matalina pitkään, vai varaudunko koronnousuun maksullisella korkokatolla tai -putkella?

Korkosuojauksella korko ei nouse sovittua ylemmäs, vaikka yleinen korkotaso nousisikin. Tällä hetkellä keskimäärin kolmasosa kotitalouksista on suojannut asuntolainansa koronnousun varalta esimerkiksi korkokatolla tai -putkella:

Tilastografiikka korkosuojauksen osuuksista.
Laura Merikalla/Yle Uutisgrafiikka

Perinteinen kiinteäkorkoinen lainakin on yksi vaihtoehto suojautua mahdollisen koronnousun varalta, mutta sen osuus on pudonnut muutamaan prosenttiin.

Valtaosa luottaa korkojen pitkäkestoiseen mataluuteen tai sitten he ovat varautuneet koronnousuun esimerkiksi säästämällä tai sijoituksilla.

Nyt pelot koronnousuista ovat hälvenneet ja puhutaan jopa miinuskoroista. Sen luulisi romauttavan korkosuojauksen suosion, mutta onkin käynyt toisin.

– Uusmyynnistä vähän yli puolet suojataan. Ollaan yli 50 prosentissa tältä vuodelta, sanoo toimitusjohtaja Tom Miller Nordean kiinnitysluottopankista.

Tom Miller
Tom Millerin mukaan korkosuojauksen hinnat ovat laskeneet huomattavasti. Marja Väänänen / Yle

OP-ryhmässä on havaittu, että erityisesti ensiasunnon ostajat ovat muita aktiivisemmin suojanneet lainansa koronnousua vastaan.

– Heistä noin 40 prosenttia on suojannut lainansa koronnousua vastaan, sanoo asumisen ja rahoituksen johtaja Kaisu Christie OP-ryhmästä.

Christien mukaan myös osa vanhoista laina-asiakkaista on nyt alkanut miettiä korkosuojauksen ottoa, kun se aikanaan jäi ottamatta omaan lainaan.

Muutamalla kympillä

Korkosuojauksen suosio on kasvanut, koska korkojen laskun vanavedessä myös korkosuojausten hinnat ovat laskeneet.

– Kyllä hinnat ovat laskeneet, jopa huomattavasti, Miller kertoo.

Tavalliseen sadan tonnin lainaan saa korkosuojauksen ehdoista riippuen jopa kympin tai muutaman kympin kuukausimaksulla.

Kaisu Christie
Kaisu Christie uskoo, että korkosuojauksen kysyntä jatkuu nykyisellään vielä hyvän aikaa. Marja Väänänen / Yle

OP-ryhmän Christie uskoo, että korkosuojauksen suosio jatkuu nykyisellään vielä hyvän aikaa.

– Kuluttajat ovat valistuneita ja miettivät (lainanhoitoaan) vuosiakin eteenpäin, ja nyt korkosuojaus on halpa ottaa tähän korkotasoon. Ehkä sitten kun korot nousevat, suojausaste vielä nousee, Christie pohtii.

Lue myös:

Joutuvatko kuluttajat maksamaan pankeille talletuksistaan? Osa pankeista tyrmää negatiiviset korot täysin

Miten pääset kiinni ensiasuntoon? 5 vinkkiä asuntolainan oman rahoitusosuuden säästämiseen

Lue seuraavaksi