1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väkivaltarikokset

Työkaverin pahoinpitelemä nuori mies kuoli pikkujouluiltana – syyntakeeton päätekijä hoitoon, veljen avunantosyyte lieveni

Kannuslaisen miehen todettiin syyllistyneen syyntakeettomana törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kannuslaisen miehen syyntakeettomana törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta joulukuussa Kannuksessa sattuneesta henkirikoksesta. Miestä ei siis tuomita rangaistukseen, vaan ohjataan psykiatriseen hoitoon.

Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan yli 30 000 euron korvaukset ja 15 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Summia soviteltiin osittain syyntakeettomuuden vuoksi.

Nuori mies kuoli työpaikan pikkujouluillan päätteeksi pahoinpitelyn uhrina. Mielentilatutkimuksen mukaan päätekijä oli teon aikaan syyntakeeton. Mies itse vastusti tutkimuksen lopputulosta ja katsoo olleensa syyntakeinen.

Käräjäoikeus antoi jo maaliskuussa välituomion, jossa se katsoi pääsyytetyn syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Tuolloin avunannosta syytetyn veljen tuomio jätettiin odottamaan pääsyytetyn mielentilatutkimuksen valmistumista.

Syyttäjä vaati hänelle tuomiota ensisijassa avunannosta, mutta veli sai kolmen kuukauden ehdollisen rangaistuksen pelastustoimen laiminlyönnistä.

Oikeus toteaa perusteluissaan, ettei veli ollut osallistunut aktiivisesti pahoinpitelyyn, vaan on tarttunut tekijää olkapäästä ja pyytänyt tätä useampaan kertaan lopettamaan pahoinpitelyn.

Henkirikos tapahtui viime joulukuussa Kannuksessa. Uhri ja syytetyt päätyivät yhteisen työnantajansa pikkujouluillan päätteeksi ratapihalle, jolla pahoinpitely tapahtui.

Oikeuden mukaan pahoinpitely oli raaka ja julma: väkivalta oli voimakasta ja pitkäkestoista ja uhri puolustuskyvytön.

Päätekijä on myöntänyt väkivallan. Hänellä ei kuitenkaan ole puolustuksen mukaan ollut tietoa tai syytä epäillä, että uhri olisi hengenvaarassa. Hän ei pitänyt vammoja niin vakavina, että ne olisivat estäneet uhria hankkimasta apua.

Uhri jätettiin tapahtumapaikalle. Hänen kuolinsyynsä oli alilämpöisyys, mutta kuolemaan vaikuttivat myös ruhjevammat ja alkoholi.

LUE MYÖS:

Mielentilatutkimus: Kannuksen henkirikoksesta syytetty oli syyntakeeton – mies on itse eri mieltä

Firman pikkujoulun jälkeen pahoinpidelty mies paleltui kuoliaaksi – syytetty mielentilatutkimukseen

Veljekset syytteessä miehen kuolemasta Kannuksessa – firman pikkujoulun jälkeen pahoinpidelty uhri paleltui kuoliaaksi