Pieni mutta pirteä yksityinen lukio on löytänyt oman tiensä – oppilaskato langettaa synkän varjon tulevaisuuden ylle

Teknologiaan erikoistunut lukio on ollut talousvaikeuksissa ja oppilaskato uhkaa. Rehtori ei silti lämpene kunnallistamiselle.

lukio
Opettaja Hanna Viippola pitämässä tuntia.
Ylitornion yksityinen lukio on mukana Apple Distinguished Educator-ohjelmassa. Yksi verkostoskoulutuksessa olevista opettajista on Hanna Viippola.

Pienessä Ylitornion yksityislukiossa henkilökunnan on oltava monitoimista ja myös rehtori Sari Lantto tarttuu kaikkiin töihin. Koulun pyörittäminen on työlästä, mutta samalla vapaata ja palkitsevaa.

– Me rakennamme koulutussihteeri Aila Viippolan kanssa ylioppilaskirjoitusten digitaalisen ympäristön, kun meillä ei ole ATK-tukea, Lantto kertoo.

Ylitornion lukio on erikoistunut viimeisimmän tietoteknologian käyttöön: kaikilla opiskelijoilla ja opettajilla on tabletti. Kaksi opettajaa sekä rehtori ovat mukana Apple Distinguished Educator -koulutuksessa.

– Kävin toukokuussa Johannesburgissa Afrikassa esittelemässä lukion toimintaa ja suomalaista koulutusjärjestelmää ja edellisenä vuonna olin mukana Austinissa koulutuksessa, kertoo rehtori Sari Lantto.

Opettaja Hanna Viippola ja opiskelija Laura Kangas.
Apple Distinguished Educator -koulutuksessa oleva opettaja Hanna Viippola ja lukion ykkösluokan opiskelija Laura Kangas tieto- ja viestintätekniikan tunnilla.Kyösti Vaara / Yle

Opiskelijat käyvät vähiin

Viime vuonna Ylitorniolla syntyi 23 lasta ja toissa vuonna vain 13, joten opiskelijoista tulee ajan mittaan pula. Lukiolla ajatellaan, että erikoistuminen auttaa toiminnan jatkuvuuden turvaamisessa synkistä näkymistä huolimatta.

Koululla on innostunut henki ja se välittyy opiskelijoihin asti.

– Se on kyllä mukavaa, että opettajat ovat jaksaneet kiinnostua niin paljon tabletin käytöstä ja ovat niin kunnolla tempaisseet meidät oppilaatkin siihen mukaan, kertoo ykkösluokkalainen Senni Välimaa.

Oma koulu oli tärkeä ylitorniolaisille jo yli 70 vuotta sitten, kun koulua perustettiin. Ihmiset lahjoittivat esimerkiksi metsää, että saatiin lautoja koulurakennuksen rakentamiseen. Yksityinen lukio saa rahaa valtiolta ja kunnalta, kuten muutkin lukiot.

Toimintaa ohjaa voittoa tuottamaton kannatusosakeyhtiö, jonka jäsenet eivät saa kokouspalkkioita. Hallinto on kevyt eikä rehtori ole kunnan ohjauksessa.

– Hallituksella ja johtokunnalla on suuri luottamus siihen, että meidän henkilökunta tekee oikeita ja järkeviä päätöksiä ja he kuuntelevat meitä. Myös opiskelijoita otetaan päätöksentekoon matkaan, Lantto sanoo.

Opiskelijat käyttävät tabletteja.
Tablettitietokoneet ovat keskeinen työkalu Ylitornion lukiossa.Kyösti Vaara / Yle

"Kunnallistaminen ei ratkaise ongelmaa"

Viime vuosina lukio on ollut talousvaikeuksissa ja kunnan tukea on tarvittu. Konsulttiyhtiö on esittänyt lukion kunnallistamista. Rehtori ei innostu asiasta.

– Kunnallistaminen ei ratkaise sitä ongelmaa, että sitä rahaa edelleen tulee valtiolta liian vähän tämän koulun pyörittämiseen, että sama taloudellinen ongelma olisi kunnalla vastassa.

Kunnan vastuu koulun rahoittamisessa voi kasvaa entisestään, mutta kunnasta vakuutetaan, että mitään toimintamallia ei ole vielä päätetty. Tärkeintä on, että lukion toiminta ylipäänsä jatkuu, sanoo sivistysjohtaja Petri Pasanen.

– Meillä on laaja yhteisymmärrys siitä ja tahtotila, että haluamme kaikin keinoin turvata lukiokoulutuksen Ylitornion kunnassa pitkälle tulevaisuuteen, Pasanen sanoo.

Lue myös:

Valkolakki kotona koneella istuen: Älypuhelimet ja tabletit räjäyttivät etälukion suosioon

Toisen asteen koulutus sähköistyy vauhdilla – suurin osa valitsee silti perinteisen kirjan