1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäjärvi ja Hailuoto hyötyisivät eniten hallituksen talousarviosta

Kuntaliiton laskelmien mukaan moni muukin Pohjois-Pohjanmaan kunta hyötyy valtionosuuksien uusista jakoperusteista.

Pyhäjärvi
Pyhäjärven kaupungintalo.
Pyhäjärvi saa ensi vuonna yli 2 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia kuin tänä vuonna. YLE

Pyhäjärvi ja Hailuoto ovat ensi vuoden valtionosuusjaon suurimpia voittajia Suomessa.

Kuntaliitto on päivittänyt valtionosuudet vastaamaan valtion talousarvioehdotusta. Laskelmien mukaan Pyhäjärvi ja Hailuoto saisivat ensi vuonna yli 400 euroa enemmän asukasta kohti kuin tänä vuonna.

Summat ovat Suomen suurimpia, mutta muutoinkin moni Pohjois-Pohjanmaan kunta kasvattaa ensi vuonna tuntuvasti valtionosuuksiaan.

Ulkopuolisen selvityksen taloustilanteestaan aloittava Oulu olisi saamassa ensi vuonna valtionosuuksia lähes 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Rahat on kuitenkin jo jyvitetty hyvissä ajoin ensi vuoden taloussuunnitteluun kertoo Oulun talousjohtaja Jukka Weisell.

– Jo keväällä alkoi näyttää siltä, että valtionosuuksiin olisi tulossa Oulussa noin 30 miljoonan euron lisäys. Tässä ei siis varsinaisesti mitään erinomaista uutta rahaa ole tulossa, Weisell toteaa.

Kunnan valtionosuus koostuu kahdesta osasta, kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta ja opetus- ja kulttuuripalvelujen rahoituksesta. Opetuspuolen valtionosuuksien muutokset selviävät myöhemmin syksyllä, kun muun muassa oppilastiedot saadaan vahvistettua.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi