1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Youtube

Tubetähdet Elina, 11, ja Sofia, 8, pyörittävät äitinsä kanssa menestyvää brändiä – Psykologi: "Jaettu ilo vahvistaa suhdetta"

Lasten ja aikuisten yhteinen bisnes voi olla parhaillaan yhdistävä kokemus, mutta aikuisen pitää varoa miellyttämisansaa.

Youtube
Tubettajat Elina ja Sofia.
Sofia ja Elina haaveilevat kemistin ja lääkärin ammateista. Tubettamista he eivät kuitenkaan aio lopettaa koskaan.Markus Hänninen

Lahtelaiset Elina ja Sofia ovat elävä esimerkki yrittäjyyden murroksesta. Tytöt esiintyvät äitinsä toiveesta vain etunimillään.

Kouluikäiset tytöt ovat kirjailijoita, tubettajatähtiä ja esiintyvät ensi vuonna ensi-iltansa saavan elokuvan päärooleissa. Kaiken tämän menestyksen on mahdollistanut Youtube.

Siskokset perustivat Youtube-kanavansa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna äitinsä avustuksella, ja nyt kanavalla on yli 71 000 tilaajaa. Elinan ja Sofian tililtä löytyy muun muassa 24h-haasteita, haastatteluja ja maisteluvideoita. Kanavaa ylläpitää lasten äiti, mutta Elinan mukaan ideat kumpuavat tyttöjen omasta mielikuvituksesta.

– Meillä on satoja ideoita! Niitä vain tupsahtaa jostain päähän.

Youtube-kanavan tilaajat kertovat tytöille hyvinkin henkilökohtaisia asioita esimerkiksi Instagramin yksityisviesteillä. Aiheita ovat muun muassa koulukiusaaminen, vanhempien riitely tai jopa sairaudet.

Seuraajat myös ehdottavat heille paljon aiheita, ja tytöt pyrkivät niitä myös mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan.

– Kaikkia ei ehdi tehdä, vaikka kuinka haluaisi, Sofia harmittelee.

Osan videoista kuvaa ammattikuvaaja, osan äiti ja loput tytöt itse. Äiti myös auttaa videoiden editoinnissa. Tubettaminen onkin, työn ohella, perheen yhteinen harrastus.

Työkaluja aikuisuuteen

Viestintäasiantuntija ja yrittäjä Katleena Kortesuo tietää, millaista on olla lapsiyrittäjän vanhempi. Kortesuon tytär aloitti yrittämisen jo alakoulussa. Opettajat olivat harmitelleet lounassalaattien puutetta, tarjolla kun oli vain linjastoevästä.

– Tyttäreni alkoi myydä opettajille salaattiannoksia. Hän kuskasi ne kouluun joka aamu kylmälaukussa.

Kortesuo on ottanut voimakkaasti kantaa lapsiyrittäjyyden puolesta blogissaan (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Hän uskoo, että lapsi oppii yrittämisen kautta kullanarvoisia taitoja kuten asiakaspalvelua, johtamista, ryhmätyötaitoja ja talousosaamista.

Viestintäkouluttaja, tietokirjailija Katleena Kortesuo.
Lapset saavat yrittäjyyden myötä elintärkeitä oppeja aikuisuuteen, uskoo yrittäjä ja viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo.Kati Turtola / Yle

Yrittäminen voi antaa onnistumisen kokemuksia sellaisille lapsille ja nuorille, joiden vahvuudet eivät pääse esiin koulun penkillä, Kortesuo sanoo.

Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa. Kortesuolle lasten yrittäjyys on ollut tapa valmistaa heitä tulevaisuuden yhteiskuntaan, joka voi olla hyvin erilainen kuin mihin vanhemmat sukupolvet ovat tottuneet.

– Haluan varmistaa, että lapseni pärjäävät siinäkin tilanteessa, jos nykyiset työttömyysturvat ja opintotuet poistuvat. Toivon toki, että niin ei käy, mutta haluan että heillä on keinoja saada elantoa tilanteessa kuin tilanteessa.

Kortesuo vinkkaa aloittavia nuoria yrittäjiä miettimään, olisiko joku valmis maksamaan jostain, minkä voisit tehdä hänen puolestaan.

– Ole rehellinen itsellesi ja mieti, jaksatko tehdä sitä hommaa pitkäjänteisesti.

Varo miellyttämisansaa

Lapsen yrittäjyys voi olla lapselle ja hänen huoltajalleen monin tavoin hyödyllistä, lastenpsykologi Leea Mattila toteaa. Parhaimmillaan yrittäminen on yhteinen harrastus ja kivaa yhteistä tekemistä.

– Jaettu ilo vahvistaa suhdetta ja on hyväksi mielenterveydelle.

Aikuisen tehtävänä on toimia kilpenä "pahaa maailmaa" vastaan. Tähän kuuluu muun muassa se, että huoltaja huolehtii lapsen yksityisyyden suojasta.

Mattila muistuttaa, että yrittämisen pitää olla lapsilähtöistä ja vanhemman on kuunneltava tarkkaan lapsen tunteita. Lapset ovat impulsiivisia ja innostus voi laantua hyvinkin nopeasti.

– Jos lapsi haluaa lopettaa, hänen pitäisi tulla kuulluksi.

Lastenpsykologi Leea Mattila
Leea Mattilan mukaan yritystoiminta kannattaa aloittaa suunnilleen kouluiässä, kun lapsen keskittymiskyky on ehtinyt kehittyä riittävästi.Niki Strbian

Lapsilla innostus voi myös joskus läikkyä yli.

– Varmista, että lapsi saa tarpeeksi vapaa-aikaa, vaikka hän haluaisi touhuta, Mattila muistuttaa.

Mattila varoittaa, että jossain tapauksessa lapsi voi langeta niin sanottuun miellyttämisansaan, eli hän saattaa pyrkiä miellyttämään vanhempaansa ja jatkaa toimintaa, vaikka se ei tuntuisi hyvältä.

– Lapsi haluaa ikään kuin tienata paikkansa.

Leea Mattilan mielestä on hyvä, että lasta kannustetaan ja hän saa palkkiota, mutta lapsen pitää tulla kuulluksi myös toisten puoliensa kautta.

– Saa olla laiska, tylsistynyt ja pahalla päällä. Ne pitää myös sallia. Ei tarvitse olla aina reipas.

Nuoret tubettajat Sofia ja Elina eivät myönnä kokevansa paineita suuren tilaajajoukon edessä. Videoita syntyy rennolla otteella, vaikka he tietävät, että fanit odottavat uutta sisältöä tasaiseen tahtiin.

– Videoiden tekeminen ei tunnu koskaan työläältä, Sofia sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa kavereista on ylpeitä tyttöjen menestyksestä, mutta:

– Jotkut ovat lopettaneet puhumisen.

Nuorten yrittäjyys on kansallisen Yrittäjän päivän teema. Yle näyttää päivän pääjuhlan tapahtumat suorana Areena-streamina Tampereen Mediapoliksesta torstaina klo 12.00 alkaen. Tallenne löytyy Areenasta pian suoran lähetyksen päätyttyä.

Lempääläläisen Moision koulun 4.-luokkalaisia.
Katso suora lähetys: Millaisia neuvoja tähtitubettajat Elina (8) ja Sofia (11) antavat yrittäjäksi haluaville lapsille? Tämä selviää Tampereella, jossa 240 nelosluokkalaista kiertää mielenkiintoisilla tehtävärasteilla Yrittäjän päivän päätapahtumassa Mediapoliksessa.

Lue lisää:

Tubettajasiskokset Elina ja Sofia nähdään pian valkokankaalla

Koululaisten yrittäjyyskasvatus alkaa kantaa hedelmää – kaverukset kehittivät vesiurheilusta itselleen kesätyön

15-vuotias yrittäjä tähtää kesätöitä pitemmälle: ”Yhtä kesää varten yritystä ei kannata perustaa, siitä on vain harmia”