Nuoren miehen murhasta kovat tuomiot: molemmille tekijöille elinkautiset

Käräjäoikeus on julistanut tuomionsa Lappeenrannassa toukokuussa 2018 tapahtuneesta niin sanotusta takakonttisurmasta.

henkirikokset
Murhasta syytetty mies kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Tuomiittu mies kävelee oikeussaliin.Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tänään antanut tuomionsa niin sanotussa takakonttisurmassa. Lappeenrantalaiset mies ja nainen surmasivat toukokuussa 2018 miehen. Tämän jälkeen he polttivat auton, jonka takakontissa ruumis oli.

Käräjäoikeus tuomitsi molemmat tekijät elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Myös syyttäjä oli vaatinut tekijöille elinkautisia tuomioita.

Molemmille syytetyille oli tehty mielentilatutkimus. Niiden perusteella syytetty mies on tekoa tehdessään ollut syyntakeinen eli tehnyt teon täydessä ymmärryksessä.

Syytetty nainen on mielentilatutkimuksen mukaan ollut tekoa tehdessään alentuneesti syyntakeinen eli täyttä ymmärrystä vailla. Molemmat kärsivät rangaistuksensa vankilassa.

Syyttäjä vaati mielentilatutkimustenkin jälkeen molemmille elinkautista vankeutta murhasta.

Tuomiossaan käräjäoikeus katsoo, että tuomittujen teko on ollut tavanomaista henkirikosta suunnitellumpi. Lisäksi tekijät olivat varustutuneet tekoonsa hankkimalla käsiraudat, teräaseen ja bensiiniä auton polttamista varten. Teko oli käräjäoikeuden mukaan myös erityisen raaka, ja uhriin oli kohdistettu julmaa väkivaltaa.

Tapaus liittyy Lappeenrannassa 21. toukokuuta alkaneeseen tapahtumasarjaan, joka päättyi seuraavana päivänä ihmisen ruumiin löytymiseen poltetun henkilöauton takakontista.

Syytettyinä olevat mies ja nainen tunnustivat oikeudessa syksyllä 2018 olleensa paikalla surmatyön aikana, mutta molemmat kiistävät itse syyllistyneensä miehen surmaamiseen. Sen sijaan he syyttävät surmatyöstä toisiaan.

Surmattu oli vuonna 1997 syntynyt savitaipalelainen mies. Teosta epäillyt asuivat tekoaikana Lappeenrannassa.

Autoajelulta surmatyöhön

Surmasta epäillyt mies ja nainen olivat autoilemassa uhrin omistamalla henkilöautolla illalla 21. toukokuuta 2018. He olivat ajaneet muutaman kilometrin Lappeenrannan keskustasta olevaan Mikonsaareen. Siellä kuskina ollut uhri oli ensin sidottu henkilöauton rattiin käsiraudoilla kiinni. Sen jälkeen miehen suun eteen oli laitettu vahvaa teippiä. Myös jalat oli sidottu teipillä.

Tekijät uhkasivat uhria ja saivat tämän kertomaan pankkikorttinsa tunnusluvun sekä pankkitilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanat.

Tämän jälkeen mies oli irrotettu ratista ja hänen kädet oli laitettu selän taakse käsiraudoilla kiinni. Lopuksi mies nostettiin auton takakonttiin.

Murhasta syytetty nainen kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Tuomittu nainen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.Mikko Savolainen / Yle

Tekijät ajoivat uhri takakontissa Imatralle, jossa he nostivat uhrin pankkikortilla pankkiautomaatista 20 euroa rahaa ja tankkasivat bensiiniä noin 20 eurolla. Bensiiniä otettiin myös mukaan kahteen puolentoista litran pulloon.

Sen jälkeen tekijät olivat ajaneet autolla takaisin Mikonsaareen, jossa uhria oli syyttäjän mukaan lyöty lukuisia kertoja veitsellä. Uhri oli ilmeisesti tässä vaiheessa saanut surmansa.

Palaneen auton jäänteet
Auton palopaikan jäännökset. Kare Lehtonen / Yle

Auto tuleen

Tekijät nostivat uhrin auton takakonttiin ja lähtivät ajamaan Lappeenrannan keskustaa. He hakivat ruokaa hampurilaisravintolasta ja päätyivät seuraavan vuorokauden puolella kello kolmen aikaan yöllä Lappeenrannan Lauritsalan venesatamaan.

Satamassa he valelivat auton bensiinillä ja sytyttivät sen tuleen.

Palokunta kävi sammuttamassa palon, mutta he, eivätkä paikalla käyneet poliisit, havainneet takakontissa ollutta ruumista. Sen löysi vasta ulkopuolinen myöhemmin iltapäivällä.

Poliisi sai melko nopeasti tämän jälkeen epäillyt kiinni.