Mies tuomittiin eläintenpitokieltoon Porissa – naudat kuolivat janoon ja nälkään

Kolmen vuoden eläintenpitokielto koskee nautaeläimiä.

Kuvituskuva. Kuvan eläimet eivät liity tapaukseen. Kuva: Niklas Gabrielsson / Yle

Alle kolmekymppinen mies tuomittiin Porissa eläintenpitokieltoon ja sakkorangaistukseen eläinsuojelurikoksesta.

Satakunnan käräjäoikeuden mukaan miehellä oli tilallaan useita nautaeläimiä, jotka hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta johtuen on jättänyt hoitamatta. Rikokset ovat sattuneet viime vuoden maalis–elokuussa.

Eläimillä ei ollut tarjolla juomavettä tai ruokaa, minkä takia ne olivat kehittymättömiä ja nääntyneitä. Eläimet olivat käytännössä kuolleet janoon ja nälkään. Osa vesikupeista oli jäässä, osa tyhjiä.

Mädäntyneitä raatoja elävien joukossa

Kuolleiden nautaeläinten ruhoja oli jätetty mädäntymään elävien joukkoon niin, että talven tultua osa ruhoista oli jäätynyt ja estänyt eläviltä eläimiltä pääsyn esimerkiksi vesiastian luokse.

Eläimille ei myöskään ollut rakennettu kunnollista suojaa, vaan tuuli oli päässyt puhaltamaan pitopaikan läpi. Eläimille ei ollut laitettu kuiviketta, vaan lattia on ollut täynnä ulostetta. Osalle eläimistä oli tämän takia muodostunut lantapanssareita ja -hautumia, jotka aiheuttavat ihotulehdusta ja kipua.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkorangaistukseen ja kolmen vuoden eläintenpitokieltoon. Tuomion mukaan laiminlyönti on koskenut lukuisia eläimiä. Eläintenpitokielto koskee nautaeläimiä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.