Länsirajalla liehuvat sateenkaariliput – BorderPride -viikko alkaa Torniossa ja Haaparannalla

"Rajattoman rakkauden" tapahtuma huipentuu lauantaina valtakunnan rajan ylittävään Pride-paraatiin.

Pride-paraatit
Sateenkaariliput Tornion kirjaston pihalla.
Sateenkaariliput nousevat Aineen taidemuseon lipputankoihin BorderPride-viikon merkiksi.Kati Siponmaa / Yle

Tornion ja Haaparannan BorderPride-viikko avataan tänään maanantaina nostamalla sateenkaariliput Aineen taidemuseon lipputankoihin.

BorderPride Rajaton Rakkaus -tapahtuma haluaa tehdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä näkyväksi ja näin edistää yhdenvertaisuutta. Samalla tuodaan Tornio-Haaparantaa esille avoimena ja suvaitsevaisena alueena. Viikon aikana elämää katsellaan "sateenkaaren alla" ja herätellään keskustelua.

Tapahtumien skaala on laaja: mukana on muun muassa seksuaalineuvontapysäkki, nuorten bileet, sateenkaarimessu ja erilaisia seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden monimuotoisuutta valottavia esityksiä.

Tietoja, neuvoja, yhdessäoloa

Jos seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien nimet ja merkitykset ovat hakusassa, tai mietityttää, mitä kaikkea mahtuu sateenkaaren alle, asioista on mahdollista saada tietoa luentotilaisuuksissa, joita järjestetään monena päivänä Aineen taidemuseossa. Luentoja pidetään suomeksi, selkosuomeksi ja englanniksi. Suomenkielinen luento tulkataan ruotsiksi.

Aineen taidemuseossa voi tutustua koko tapahtumaviikon ajan Queer bodies -näytöksissä sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsitteleviin teoksiin.

Perjantaina museon tiloissa toimii seksuaalineuvontapysäkki, jossa voi keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä asioista auktorisoidun seksuaalineuvojan kanssa.

13–17-vuotiaiden nuorten bileet ovat vuorossa perjantai-iltana Haaparannalla Stationissa eli nuorten talossa asemalla. Sunnuntaina iltapäivällä Haaparannan kirkossa pidetään kaksikielinen sateenkaarimessu.

Paraati kulkee Ruotsista Suomeen

Valtakunnan rajan ylittävä Pride-kulkue järjestetään lauantaina. Paraati lähtee liikkeelle Haaparannan torilta klo 11 Ruotsin aikaa eli 12 Suomen aikaa ja se kulkee Aineen taidemuseon kupeeseen. BorderPriden järjestäjät kokoontuvat torille tuntia ennen paraatin lähtöä jakamaan sateenkaarilippuja ja tekemään kasvomaalauksia.

Viime vuonna kulkueeseen osallistui 300 henkilöä. Tänä vuonna siihen odotetaan osallistuvan 500 ihmistä.

Kulkueen jälkeen Aineen taidemuseon piha-alueella ja sisätiloissa järjestetään perhetapahtuma. Tilaisuudessa puhuvat Haaparannan kunnanneuvos Sven Tornberg ja Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

BorderPride Rajaton Rakkaus -tapahtuman kummeina toimivat radiojuontaja Ville Eerikkilä, rajayhteistyön kehittäjä Birgitta Tamminen ja kunnanneuvos Sven Tornberg.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Meri-Lapin SETA, Tornion kaupunki ja Haaparannan kunta.

Keskustelu aiheesta on avoinna 26.8. klo 22:een asti.