Putin: Venäjä vastatoimiin Yhdysvaltain ohjuskokeen vuoksi

Putin varoitti Venäjän aikovan turvata omat etunsa.

Venäjä
Vladimir Putin astuu lentokoneesta ulos Helsinki-Vantaa lentokentällä 21. elokuuta.
Presidentti Vladimir Putin vieraili Helsingissä 21. elokuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi perjantaina määränneensä Venäjän puolustusministeriön, ulkoministeriön ja muita tahoja analysoimaan Venäjälle Yhdysvaltain toimista koituvaa uhkaa.

Putinin mukaan Yhdysvaltain ohjuskoe alkuviikosta osoitti, että Yhdysvallat aikoi sijoittaa aiemmin kiellettyjä ohjuksia eri puolille maailmaa ja Venäjän läheisyyteen.

Putin myös määräsi Venäjän turvallisuus- ja ulkopoliittista johtoa suunnittelemaan Venäjän vastausta ohjustestille. Putin kuitenkin toisti jälleen, että Venäjä ei halua lähteä kalliiseen asevarustelukilpaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi maanantaina Yhdysvaltojen testanneen keskimatkan ohjusta Los Angelesin edustalla.

Puolustusministeriön mukaan testattu ohjus oli maasta laukaistu risteilyohjus, joka osui kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.

Putin kertoi johtamalleen Venäjän turvallisuusneuvostolle perjantaina, että Venäjä ei voinut vain seurata vierestä Yhdysvaltain toimia.

Putinin mukaan Yhdysvaltojen aikeet sijoittaa lisää ohjuksia Aasian ja Tyynenmeren alueelle olivat Venäjän keskeisten etujen vastaista.

Aiemmin tällä viikolla Putin valitti, että Yhdysvallat saattoi nyt sijoittaa uusia maasta laukaistavia ohjuksia Romaniaan ja Puolaan. Yhdysvaltojen mukaan sillä ei ole aikeita sijoittaa uusia ohjuksia Eurooppaan.

Yhdysvallat jatkaa testejä marraskuussa

Yhdysvallat teki testin vain muutama viikko sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli irtautunut keskimatkan ohjuksia sääntelevästä INF-sopimuksesta. Yhdysvallat ja Venäjä olivat solmineet sopimuksen kylmän sodan aikana.

Sopimus kielsi kaikki maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantama oli 500–5 500 kilometriä.

Yhdysvaltain ohjustestiä on pidetty merkkinä siitä, että pelot Yhdysvaltojen ja Venäjän kiihtyvästä asevarustelusta saattavat olla perusteltuja.

Yhdysvallat on kertonut olevansa yhä kiinnostunut aserajoitussopimuksista, mutta se on kyseenalaistanut Venäjän halukkuuden sitoutua sopimusten ehtoihin.

Venäjä kieltää rikkoneensa INF-sopimusta ja syyttää Yhdysvaltojen rikkoneen sopimusta ensin.

Yhdysvallat aikoo jatkaa keskimatkan ballististen ohjusten testaamista marraskuussa.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat testasi keskimatkan ohjusta – INF-sopimuksesta irtautuminen lopetti vuosikymmenien tauon

[Analyysi: Niinistö tasapainottelee Putinin kaltaisten pelurien ja sääntöjä kunnioittavan maailman välillä](https://yle.fi/uutiset/3-10932567)

Kiina varoitti vastatoimista, jos Yhdysvallat jatkaa Aasian ja Tyynenmeren alueen ohjussuunnitelmiaan

INF-sopimus päättyi – mitä tapahtuu ydinasesopimuksen raukeamisen jälkeen?

Lähteet: Reuters, AFP, STT