1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tietosuojaloukkaukset

Riihimäki tekee ilmoituksen mahdollisesta tietosuojaloukkauksesta

Virheen vuoksi kaupunki keräsi yksittäiseen työntekijään yhdistettäviä tietoja ohjelmistojen käytöstä.

Riihimäellä on käytössään noin 130 erilaista ohjelmistoa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Riihimäen kaupunki tekee tietosuojavaltuutetulle ilmoituksen mahdollisesta tietosuojaloukkauksesta. Kaupunki kartoitti elokuussa tietokoneohjelmiensa käyttäjämääriä ja käyttöaikoja. Taustalla on se, että Riihimäellä on käytössään noin 130 erilaista ohjelmistoa, joiden käyttökustannukset riippuvat käyttäjä- tai lisenssimääristä.

Kaupunki toteutti kartoituksen ulkopuolisen toimijan ohjelmistolla, jonka asennuksessa tapahtui virhe. Ohjelmistotoimittajan virheen vuoksi kaupunki keräsi ohjelmistojen käytöstä tarkempia tietoja kuin alun perin oli tarkoitus.

Ohjelmisto keräsi yksittäiseen työntekijään yhdistettäviä tietoja pelkän nimettömän käyttötiedon sijaan. Kun virhe huomattiin, ohjelmisto poistettiin ja tiedot hävitettiin.

– Kaupungin työntekijöille riski henkilötietojen väärinkäytöstä on vähäinen, sillä tietojen tarkasteluun oikeutettujen henkilöiden määrä oli pieni, Riihimäen talous- ja hallintojohtaja Kari Ora sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki toivoo saavansa linjauksen siitä, miten teknistä valvontaa pitäisi jatkossa toteuttaa kaupungin ulkopuolisten tahojen kanssa.

Kaupunki valmistelee ohjelmiston määräaikaista käyttöönottoa uudestaan yhdessä henkilöstön kanssa syksyn aikana. Kaupunki on valmistellut keväästä alkaen henkilöstöä koskevaa teknisen valvonnan ohjetta.