Hyppää sisältöön

Britannian pääministeri patistaa toimiin maailman sademetsien suojelemiseksi – Ranska ja Irlanti vastustavat kauppasopimusta

Useat valtionjohtajat ovat vaatineet Amazonin palojen nostamista maailman johtavien talousmahtien G7-huippukokouksen asialistalle.

Britannian pääministeri Boris Johnson vaatii Amazonin palojen nostamista G7-kokouksen asialistalle.

Euroopan johtajat lisäävät painetta Brasiliaa vastaan Amazonin sademetsäalueella riehuvien metsäpalojen hillitsemiseksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo vaatia erillistä lisähuomiota luonnonsuojelulle tulevassa G7-kokouksessa, pääministerin kansliasta kerrotaan.

– Pääministeri on syvästi huolestunut Amazonin sademetsäpaloista sekä eri elinympäristöjen traagisesta menettämisestä, sanoo pääministerin edustaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministerin kanslian mukaan nyt vaaditaan kansainvälisiä toimia maailman sademetsien suojelemiseksi sekä ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Amazon metsäpalojen nostamista viikonlopun G7-kokouksen keskustelunaiheeksi ovat aiemmin ehdottaneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macron syytti Bolsonaron valehdelleen

Macron syytti perjantaina Brasilian presidentin Jair Bolsonaron valehdelleen Brasilian sitoutumisesta ilmastokriisin hillitsemiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Macronin mukaan Bolsonaron johtama Brasilia ei ole pitänyt kiinni sitoumuksistaan.

Ranska toisti perjantaina vastustavansa EU:n ja Mercosur-maiden kauppasopimuksen viemistä eteenpäin. Macronin avustajakunnan mukaan taustalla on kesäkuun G20-maiden huippukokous Japanin Osakassa, johon myös Brasilia osallistui ja jossa sovittiin yhteisistä ilmastotoimista, kertoi ranskalaislehti Le Figaro (siirryt toiseen palveluun).

Saksa ilmoitti myöhemmin, että se ei pidä Macronin Mercosur-ehdotusta oikeana keinona.

– Mercosur-sopimuksen tekemättä jättäminen ei auttaisi vähentämään sademetsien raivaamista Brasiliassa, Saksan hallituksen edustaja kertoi AFP: lle.

EU:n ja useiden Etelä-Amerikan valtioiden välinen kauppasopimus vaatii Pariisin ilmastosopimuksen noudattamista ja tähtää laittomien hakkuiden ja metsien hävityksen pysäyttämiseen Amazonilla vuoteen 2030 mennessä.

Brasilian lisäksi Mercosur-maita ovat Argentiina, Uruguay ja Paraguay.

Amazonin sademetsää paloi Brasiliassa 18. elokuuta. Kuva: Porto Velho Palokunta

Myös Irlannin pääministeri Leo Varadkar ilmoitti vastustavansa sopimusta, mikäli Brasilia ei suostu suojelemaan sademetsiään.

Irlanti pyrkii myös suojelemaan oman lihantuotantoalansa etuja, joita Britannian lähestyvä EU-ero uhkaa. Se pyrkii rajoittamaan halvemman eteläamerikkalaisen lihan jalansijaa markkinoilla.

EU:n ja Mercosur-maiden sopimuksesta on neuvoteltu vuosia ja siitä saatiin neuvottelusopu aiemmin kesällä.

Aiemmin perjantaina keskuskauppakamari puolestaan vaati Euroopan unionia ratifioimaan Mercosur-kauppasopimuksen nopeasti.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi, että sopimuksen kestävän kehityksen pykäliä voitaisiin käyttää oikeusperustana Brasiliaa vastaan suunnatuissa toimissa Amazonin polttamisen lopettamiseksi.

Brasilia harkitsee armeijan lähettämistä sammutustöihin

Brasilian presidentti Bolsonaro ilmoitti perjantaina harkitsevansa armeijan lähettämistä sademetsäalueiden sammutustöihin, kertoi brasilialainen Folha de São Paulo -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Bolsonaron mukaan päätös joukkojen lähettämisestä tehtäisiin korkean tason tapaamisessa perjantain aikana.

Aiemmin Bolsonaro on sanonut, että ympäristöjärjestöt olisivat tahallaan sytytelleet sademetsiä tuleen kostona siitä, että niiden rahoitusta on leikattu.

Euroopassa mielenosoituksia Brasiliaa vastaan

Eri puolilla Eurooppaa on osoitettu perjantaina mieltä Brasiliaa vastaan.

Satoja ilmastoaktivisteja kokoontui Brasilian suurlähetystön edustalle Lontoossa vaatimaan metsäpalojen sammuttamista ja Amazonin alueen pelastamista.

Irlannissa noin sata mielenosoittajaa tunkeutui Dublinissa rakennukseen, jossa sijaitsee Brasilian suurlähetystö. Mielenosoittajat valtasivat rakennuksen aulatilan.

Satoja mielenosoittajia oli koolla myös Amsterdamissa osana perjantaisin järjestettäviä ilmastomielenosoituksia. Mielenosoituksia on suunniteltu myös muissa eurooppalaisissa kaupungeissa.

Suomi haluaa EU:n ryhtyvän toimiin

Myös suomalaiset poliitikot ovat huolestuneet Amazonin paloista. Pääministeri Antti Rinne (sd.) on kertonut odottavansa EU:lta toimia jo tämän päivän aikana.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) on ehdottanut, että EU ja Suomi selvittäisivät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasialaisen naudanlihan tuonti.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi aiemmin tänään Twitterissä puhuneensa asiasta Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa. Haaviston mukaan Euroopan unioni julkaisee tänään lausunnon metsäpaloista.

Haavisto lupasi myös, että Suomi ottaa Amazonin metsäpalot puheeksi ensi viikolla EU-maiden ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa Helsingissä.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa Twitterissä.

Brasilian huolestuttava tilanne korostaa tarvetta kansainväliselle yhteistyölle myös metsäpalojen torjunnassa, Niinistö kirjoitti tviitissään.

Niinistön mukaan nyt on syytä pohtia, kuinka voitaisiin kehittää avunantorakenteita palojen sammuttamisessa ja uusien ennaltaehkäisyssä.

Lue myös: