1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. homekoulut

Opetusministeri Li Andersson patistaa kuntia hoitamaan homekoulut kuntoon: "Velvollisuuksia ei voi väistää"

Ministeri toivoo myös, että kunnissa keskusteltaisiin sisäilmaongelmista avoimesti vanhempien kanssa.

homekoulut
Li Andersson
Opetusministeri Li Andersson (vas.) pitää koulujen sisäilmaongelmaa vakavana.Pekka Tynell / Yle

Opetusministeri Li Andersson (vas.) patistaa kuntia hoitamaan sisäilmaongelmaiset koulut ja päiväkodit kuntoon. Hänen mukaansa tilanne on tällä hetkellä vakava monin paikoin Suomea.

Andersson korostaa sitä, että oppilailla ja opettajilla on oikeus työskennellä terveissä tiloissa, ja vastuu tästä kuuluu kunnille.

– Kunnat eivät voi väistää omia velvollisuuksiaan huolehtia kiinteistöjen korjauksista ja kunnossapidosta sekä siitä, että koululaisille ja opettajille on terveellisiä työskentely-ympäristöjä.

Hän huomauttaa, että kyse on lopulta poliittisista valinnoista.

– Eli mitä priorisoidaan silloin, kun päätetään kuntatasolla tehtävistä investoinneista. Toivoisin myöskin kuntien elinvoiman ja tulevaisuuden kannalta sitä, että terveet koulutilat ja terveet päiväkodit olisivat kuntien prioriteettilistan kärjessä.

Anderssonin mukaan tällä on valtavasti merkitystä perheille, kun he pohtivat sitä, minne tullaan töihin ja missä halutaan asua.

"Luottamus rakentuu siitä, että tieto kulkee"

Yle Uutiset kertoi eilen, että vanhemmat kärsivät usein huonosta tiedonkulusta koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien yhteydessä. Andersson pitää koko yhteiskunnan kannalta tärkeänä, että asioista keskustellaan avoimesti.

– Luottamus rakentuu siitä, että tieto kulkee. Ja että myöskin kuntatasolla pyritään vanhempien kanssa avaamaan niitä ongelmia ja myös löytämään niihin ratkaisuja.

Ministeri huomauttaa, että vanhempien ja oppilaiden näkökulmasta on esimerkiksi melko yhdentekevää, kuka on kuntapuolella mistäkin asiasta vastuussa, kunhan asiat hoidetaan kuntoon.

Lue seuraavaksi