Työntekijä menetti peukalon leikkurissa - laukaalaisyritys tuomittiin korvauksiin ja sakkoihin

Toissa vuonna Laukaassa peukalon menetykseen johtanut työtapaturma sattui koneella, jonka turvalaite oli epäkunnossa.

Laukaa
Läheltä
Yle

Teollisuuskoneen turvatoimien laiminlyönti johti työtapaturmaan laukaalaisyrityksessä vuoden 2017 keväällä. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yrityksen ja sen työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sakkoihin ja korvauksiin viime viikolla.

Onnettomuus sattui, kun katalysaattorivalmistajana toiminut työntekijä oli syöttämässä folionauhaa automaattiajolla olleelle hitsauskoneelle.

Työntekijä asetteli kelalta lattialle purkautunutta nauhaa käsin koneelle, jonka suojakupu oli nostettu ylös. Suojakuvun puuttuessa leikkuri iski työntekijän peukaloon, joka jouduttiin amputoimaan osittain.

Tarkastukset osoittivat, että hitsauskoneen turvalaite oli rikki, mikä mahdollisti suojakuvun nostamisen. Laitetta oli aiemmin korjattu, mutta se oli kuitenkin ollut epäkunnossa taas pitkään ennen onnettomuutta.

Työntekijää oli opastettu koneen käyttöön, mutta ennen työtapaturmaa hän oli ensimmäistä kertaa yksin valmistamassa tuotetta koneella.

Käräjäoikeus katsoi muun muassa, että koneiden vaaratekijöiden poistaminen ja työmenetelmien valvonta on ensisijaisesti työnjohdon tehtävä.