Kuntaliitto päivitti laskelmia: Valtion talousarvioehdotus nosti Lapin valtionosuuksia hieman

Rovaniemi on saamassa yli kaksi miljoonaa euroa, Tornio noin miljoonan ja Kemi noin 700 000 euroa enemmän kuin viime kevään ennakkolaskelmissa arvioitiin.

kuntatalous
Sadan euron seteleitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lapin kunnat saavat ensi vuonna yhteensä noin 42,5 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia kuin tänä vuonna. Suurimpia voittajia Lapissa ovat Rovaniemi, Kemi ja Tornio.

Kuntaliitto on päivittänyt valtionosuuslaskelmat vastaamaan valtion talousarvioehdotusta.

Uusimman laskelman mukaan Rovaniemellä valtionosuus kasvaa 14,2, Kemissä 5,5 ja Torniossa 4,8 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna. Kevään ennakkolaskelmissa luvut olivat Rovaniemellä 12,1, Kemissä 4,8 ja Torniossa 3,8 miljoonaa euroa.

Kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna pääosin kilpailukykyleikkausten vähentymisen ja kiky-sopimuksen kompensaation ansiosta. Peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään myös indeksikorotus, jonka Sipilän hallitus jäädytti vuosiksi.

Kunnille tulee myös lisää velvoitteita, joita on huomioitu valtionosuusjaossa.

Seuraavan kerran kuntakohtaisia laskelmia päivitetään 7. lokakuuta, kun valtion talousarvioesitys vuodelle 2020 ja kuntatalousohjelma julkaistaan.

Kunnissa valtionosuuksien kasvu on tervetullut, joskaan se ei esimerkiksi Lapissa ratkaise talousahdinkoa.

Valtion rahojen leikkaukset ovat koetelleet kuntia rajusti vuosi toisensa jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2018 Lapin kunnat saivat valtionosuutta yhteensä noin 445 miljoonaa euroa. Ensi vuonna summa jää alle 400 miljoonaan euroon.