Puheet kauppasodasta kovenevat – Trump määräsi Twitterissä yhdysvaltalaisyrityksiä etsimään vaihtoehtoja Kiinalle välittömästi

Trump myös määräsi yrityksiä lähtemään Kiinasta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump ei voi pakottaa yrityksiä tekemään niin.

Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump reagoi ärhäkästi Twitterissä Kiinan rangaistustulleihin.Shawn Thew / Epa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julkaisi tänään Twitterissä viestejä, jossa hän määräsi yhdysvaltalaisyrityksiä etsimään tapoja sulkea toimintaansa Kiinassa välittömästi.

Trumpin mukaan Kiinassa toimivien yritysten tulee tuoda yrityksensä pois Kiinasta ja takaisin Yhdysvaltoihin. Hän myös toivoi, että yritysten tuotteet valmistettaisiin Yhdysvalloissa Kiinan sijaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump ei voi pakottaa yrityksiä hylkäämään Kiinaa. Presidentti ei tviiteissään eritellyt, miten hän aikoo toteuttaa käskyt.

Trump määräsi Twitterissä myös kuljetusyrityksiä estämään fentanyylin tuonnin Kiinasta. Fentanyyli on voimakas kipulääkkeenä käytettävä opioidi. Trumpin mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping ei ole lupauksestaan huolimatta pysäyttänyt fentanyylin myyntiä Yhdysvaltoihin.

Pörssikurssit laskivat aiemmin tänään sen jälkeen kun Kiina ilmoitti rangaistustulleista yhdysvaltalaisille tuotteille. Trump ilmoitti tviittiketjussaan, että hänen vastavetonsa tulee tämän päivän aikana.

Kiinan uudet tullit kohdistuvat yli 5 000 tuotteeseen, joiden tuonnin arvo Kiinaan on noin 75 miljardia dollaria vuodessa.

Lue myös:

Kiinalta tullikosto Yhdysvalloille – Aikaisemmat hyvän tahdon eleet pyyhkäistään pois

Lähteet: Reuters