Rautatientorin metroasema pysyy kiinni sunnuntainakin – Metroasemaa kuivataan ja siivotaan, samalla arvioidaan teknisten järjestelmien toimivuutta

Aikaisintaan metroasema voidaan avata maanantaina. Metroasema suljettiin perjantain rankkasateiden seurauksena.

vesivahingot
Pelastuslaitos pumppasi vettä Helsingin Rautatieaseman metroasemalta perjantaina 23. elokuuta 2019.
Pelastuslaitos pumppasi vettä Helsingin Rautatieaseman metroasemalta perjantaina 23. elokuuta 2019. Irene Stachon / Lehtikuva

Rautatientorin metroasema pysyy lauantain ja sunnuntain suljettuna, mutta metrot ajavat normaalisti linjojen päästä päähän pysähtymättä Rautatientorilla.

Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitseva metroasema suljettiin perjantaina rankkasateesta johtuneen vesivahingon vuoksi. Vesi pääsi metroaseman teknisiin tiloihin ja muun muassa hissikuiluihin.

HKL:n turvallisuuspäällikkö Juhana Hietarannan mukaan päätös Rautatientorin metroaseman avaamisesta maanantain osalta tehdään sunnuntaina. Vahinkojen laajuutta selvitetään parhaillaan.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että asemalta voidaan ajaa ohi ilman ongelmaa, sanoo Hietaranta.

Lauantaina asemalla olivat käynnissä kuivatus- ja siivoamistyöt. Asema avataan, kun tilat on saatu siivottua ja desinfioitua, ja aseman tekniset järjestelmät varmistettua. Asematunnelin ja metroon johtavan Kompassiaukion liikkeet ovat tänään normaalisti auki.

– Parhaillaan selvitetään teknisten järjestelmien tilaa ja aloitetaan testauksia ja korjauksia. Vaurioita on muun muassa hissikuilussa ja sähkölaitteissa, liukuportaat säästyivät vaurioitta, sanoo Hietaranta.

Rautatientorin metroasema tulvi Helsingissä 23. elokuuta.
Rautatientorin metroasema tulvi Helsingissä 23. elokuuta. Ulla Malminen / Yle

– Ennen kuin asema avataan on varmistettava rikkoutuneiden teknisten järjestelmien kuntoon saaminen tai niiden korvaaminen muilla turvallisilla järjestelyillä. Näistä meillä on enemmän tietoa sunnuntaina iltapäivällä, jolloin arvioimme tilannetta uudestaan, kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Lehmuskosken mukaan tässä vaiheessa ei voida arvioida vahingon taloudellista suuruutta.

Vesivahingot ovat vaikuttaneet myös Kampin ja Elielin parkkitalojen toimintaan. Ainakin Kampin parkkitaloon jäi jumiin autoja. Europarkin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ajoneuvon voi hakea tai hinauttaa pois hallista tänään lauantaina klo 15.15–18 välisenä aikana. Elielin parkkihalli on normaalisti käytettävissä, ajo toimii asema-aukion kautta.

Bussit korvaavat metron

HKL tviittasi aamulla, että metroliikenne on tänään käynnistynyt Helsingissä normaalisti.

Tässä HSL:n ohjeet Rautatieasemalle tai sieltä matkustaville:

  • Rautatieasemalta Helsingin yliopiston metroasemalle (Itään): Bussit Rautatientorilta Hakaniemeen jossa vaihto metroon tai raitiovaunut 3,7,9 Kaivokadulta eli aseman edestä Helsingin yliopiston tai Hakaniemen metroasemille. Myös kävely Helsingin yliopiston metroasemalle (noin 450 metriä)
  • Rautatieasemalta Kampin metroasemalle (länteen): Raitiovaunut 7 ja 9 Kaivokadulta eli aseman edestä Kampintorile tai kävely (noin 550 metriä)
  • Lauttasaaren bussilinjat eli 20, 21 ja 21B liikennöivät lauantaina taas normaalisti eli esimerkiksi linja 21 ajaa Eiraan.

Pelastuslaitos pumppasi vettä pois myöhään yöhön

Metroliikenne oli eilen poikki Helsingin yliopiston ja Ruoholahden asemien välillä.

Pelastuslaitos pumppasi vettä pois tulvivalta asemalta perjantaipäivän ajan. Pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat rautatieasemalta puoliltaöin.

Pelastuslaitoksen palomies Helsingin Rautatieaseman metroasemalla.
Pelastuslaitoksen palomies Helsingin Rautatieaseman metroasemalla.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Rankkasateiden takia pelkästään Helsingissä oli eilen yli 40 vahingontorjuntatehtävää. Päivystävä palomestari Petri Strandberg kuvailee perjantaipäivää hyvin kiireiseksi.

Uutista muokattu 24.8.2019 klo 12:18: Tarkennettu tietoa rankkasateiden vaikutuksesta parkkihalleihin. Vesi ei päässyt Elielin parkkihalliin, vaan sen alla olevaan huoltotunneliin.

Lue lisää:

Metro kulkee lauantaina päästä päähän, Rautatientorin metroasema pysyy kiinni – Uusia vesivahinkoja ei ole syntynyt