Kiina vapautti pidättämänsä Britannian konsulaatin työntekijän – "Hän tunnusti tekonsa"

Simon Cheng oli pidätettynä 15 päivää.

Hongkong
Simon Cheng Man-kit
Hongkongissa sijaitsevan Britannian konsulaatin työntekijä Simon Cheng Man-kit.REX / AOP

Kiina on vapauttanut Britannian Hongkongin konsulaatissa työskenneelleen Simon Chengin 15 päivän pidätyksen jälkeen.

Cheng otettiin kiinni Kiinan rajakaupungissa Shenzhenissä, missä hän oli ollut työmatkalla. Cheng on Britannian kansalainen. Britannia sanoi olevansa pidätyksestä hyvin huolissaan.

Pidätys herätti paljon huomiota, koska samaan aikaan Hongkongissa oli Kiinan-vastaisia mielenosoituksia. Kiina syytti ulkovaltoja mielenosoitusten yllyttämisestä.

Kiina ärtyi Britannian kommenteista Hongkong-kiistassa ja pidätti brittikonsulaatin työntekijän

Kiinan viranomaiset perustelivat pidätystä sillä, että Cheng olisi rikkonut julkisia turvallisuusmääräyksiä, josta lainmukainen seuraamus on 15 vuorokauden pidätys.

Shenzhenin poliisi kertoi myös, että Cheng olisi tunnustanut tekonsa, joskaan hän ei ole voinut puolustaa itseään oikeudessa.

Kiinan tiedotusvälineissä liikkuneiden huhujen mukaan pidätys johtui siitä, että Cheng olisi käynyt Shenzhenissä prostituoidun luona. Hänen läheisensä ovat sanoneet tiedotusvälineille, että tämä tuskin pitää paikkansa. Kiinan tiedotusvälineissä on myös tavanomaista, että hallinnon vastustajiksi luokiteltujen henkilöiden maine yritetään loata.

Cheng on nyt palannut Hongkongiin. Facebook-viestissään hän toivoo, että hänelle ja perheelleen annettaisiin nyt hieman aikaa ja tilaa levätä. Hän lupaa kertoa lisätietoja pidätyksestään myöhemmin, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, Reuters