1. yle.fi
  2. Uutiset

Rikkaiden maiden G7-kokouksesta on tulossa ”vaikea testi yhtenäisyydelle ja solidaarisuudelle”, arvioi EU:n Donald Tusk

Rikkaiden maiden huippukokouksesta odotetaan riitaisaa, joskin maat ovat etukäteen luvanneet konkreettisia toimia ainakin Amazonin metsäpaloihin.

G7
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja ensimmäinen nainen Melania Trump saapuivat Biarritzin G7-kokoukseen.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja ensimmäinen nainen Melania Trump saapuivat Biarritzin G7-kokoukseen.Julien De Rosa / Epa

G7-maiden johtajat ovat alkaneet saapua huippukokoukseen Biarritzin kaupunkiin Etelä-Ranskaan. Kokouksesta odotetaan riitaisasta ja jännitteitä pursuavaa.

EU:ta G7-huippukokouksessa edustaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa tänään, että kokouksesta on tulossa ”vaikea testi yhtenäisyydelle ja solidaarisuudelle”. Tuskin mukaan rikkailla mailla on ollut vaikeaa löytää yhteisymmärrystä sitten viime G7-kokouksen.

Tusk varoitti tiedotustilaisuudessa, että kauppasodat G7-maiden välillä voisivat nakertaa maiden välistä luottamusta entisestään.

G7-maat ovat luvanneet viikonlopun kokouksessaan Ranskassa päättää konkreettisista toimista, jotka koskevat Brasilian metsätuhoja.

Tuskin mukaan on vaikea nähdä, että EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välinen kauppasopimus vahvistettaisiin, ellei Brasilia saa hillittyä Amazonin sademetsässä riehuvia tulipaloja.

Mielenosoittajat kantoivat rikkaiden teollisuusmaiden johtajien kuvia G7-kokousta vastustavassa mielenosoituksessa Hendayessa lähellä huippukokouksen järjestämispaikkaa.
Mielenosoittajat kantoivat rikkaiden teollisuusmaiden johtajien kuvia G7-kokousta vastustavassa mielenosoituksessa Hendayessa lähellä huippukokouksen järjestämispaikkaa.Guillaume Horcajuelo / Epa

Kokousta isännöivä Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ehdottanut sopimuksen jäädyttämistä Amazonin palojen takia.

Tusk sanoi EU:n yhä kannattavan kauppasopimusta, mutta hän ei usko, että sopimuksen vahvistaminen etenee "niin kauan kuin Brasilian hallitus sallii Amazonin tuhoamisen".

Sopimukset ovat esillä myös sunnuntaina, jolloin Tusk tapaa Britannian pääministerin Boris Johnsonin.

Johnson on ehdottanut muutoksia jo aiemmin neuvoteltuun EU-erosopimukseen, esimerkiksi Irlannin rajajärjestelyn osalta. Tusk sanoi toivovansa, että Johnson ei halua jäädä historiaan miehenä, jonka kanssa on mahdotonta tehdä sopimuksia.

Brexit, Iran ja kauppasodat puhuttavat

Kokouksen pääteema on taistelu eriarvoisuutta vastaan. Tarkoituksena on keskustella myös ilmastosta ja kansainvälisestä turvallisuudesta. Näiden ja Amazonin sademetsäpalojen ohella kokouksen asialistalle noussee Britannian EU-ero brexit, Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota ja Iranin tilanne.

Trump on kertonut haluavansa keskustella myös siitä, pitäisikö Venäjä tuoda mukaan ja tehdä kokouksesta G8-kokous.

Ranskalaistaiteilija Sam Dougados vetosi G7-maiden johtajia ottamaan huomioon sukupuolten välisen tasa-arvon.
Ranskalaistaiteilija Sam Dougados vetosi G7-maiden johtajia ottamaan huomioon sukupuolten välisen tasa-arvon.Julien De Rosa / Epa

Kokoukseen osallistuu seitsemän maailman rikkainta maata eli isäntämaa Ranskan lisäksi Yhdysvallat, Kanada, Japani, Saksa, Britannia ja Italia.

Merenrantakaupunkiin Atlantin rannikolle on kokoontunut myös tuhansia mielenosoittajia.

Huippukokous kestää maanantaihin saakka.

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi