Israel sanoo tehneensä laajan ilmaiskun Syyriaan – Kaksi lennokkia pudonnut myös Libanonissa

Israelin mukaan Syyriassa olevat iranilaisjoukot aikoivat tehdä suuren iskujen sarjan Israeliin.

Lähi-itä
lennokki vuoristomaisemassa
Arkistokuva, kuvan lennokki ei liity juttuun. Leslie Pratt / EPA

Israelin asevoimat ilmoittaa tehneensä varhain sunnuntaiaamuna ilmahyökkäyksen Syyriaan. Hyökkäyksen kohteena olivat Israelin mukaan Iranin vallankumouskaartiin kuuluvan Quds-osaston asemat Aqraban kylässä Damaskoksen eteläpuolella.

Israelin mukaan osasto valmistautui tekemään laajan hyökkäyksen Israeliin aseistetuilla lennokeilla. Aikomus estettiin tehokkaalla ilmaiskulla, Israelin asevoimat kertoo.

Hyökkäyksestä kertovat Israelin tiedotusvälineet, muiden muassa Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun). Israelin tiedetään tehneen Syyrian sodan aikana lukuisia ilmaiskuja Syyriaan tuhotakseen maassa olevien iranilaisjoukkojen asemia ja kalustoa. On kuitenkin harvinaista, että Israel myöntää tehneensä iskun.

Syyrian valtiolliset tiedotusvälineet kertovat myös ilmahyökkäyksestä. Niiden mukaan suurin osa Israelin ampumista ohjuksista tuhottiin ilmassa.

Lennokkeja pudonnut Libanonissa

Kaksi sotilaallisessa käytössä ollutta miehittämätöntä lennokkia on tuhoutunut Libanonin eteläosassa, kertoo aluetta hallitseva islamistinen Hizbollah-järjestö.

Toinen putosi aivan Hizbollahin mediakeskuksen lähelle Beirutin Dahyen esikaupungissa ja aiheutti jonkin verran materiaalisia tuhoja. Toinen räjähti Libanonin ilmatilassa.

Libanonin viranomaiset eivät aluksi voineet varmistaa, kenelle lennokit kuuluivat. On kuitenkin todennäköistä, että ne ovat israelilaisia sotilaslennokkeja, jotka ovat osallistuneet Syyriaan tehtyyn hyökkäykseen ja käyttäneet matkallaan Libanonin ilmatilaa.

Israelin ja Libanonin rajalla on yli kymmenen vuoden ajan ollut suhteellisen rauhallista. Vuonna 2006 Israel ja Hizbollah kävivät lyhyen sodan, jossa kuoli Libanonin puolella 1 200 ihmistä ja Israelissa 158.

Yön aikana Israelissa ei otettu käyttöön siviiliväestön pommisuojia, mutta ilmapuolustusjärjestlmä Iron Dome oli korotetussa valmiudessa. Viime vuonna Israel sanoi torjuneensa Syyriasta ammutun iranilaisen lennokin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitteli armeijan toimintaa.

– Iranilla ei ole koskemattomuutta missään. Joukkomme toimivat kaikilla sektoreilla Iranin aggressioita vastaan, Netanjahu sanoi tiedotteessa, joka julkaistiin heti armeijan kerrottua iskuista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT