Pääministerin mukaan hyökkäys poliiseja kohtaan kertoo muutoksesta yhteiskunnassa – Rinne haastattelutunnilla: "Pahaa on tapahtunut jo nyt"

Pääministeri sanoi haastattelutunnilla, että keskustan puheenjohtajakamppailu on vaikuttanut hallituksen työskentelyyn.

Pääministeri Antti Rinne kuvattuna juuri ennen Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnin suoraa lähetystä Kesärannassa Helsingissä 25. elokuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi ensimmäisellä Ylen haastattelutunnillaan, että viime yönä Porvoossa tapahtunut poliiseihin kohdistuva väkivalta on vakavaa ja anteeksiantamatonta.

Lisäksi yhtä poliisia ammuttiin lauantaina Jyväskylässä ilma-aseella.

– Tämä henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa, että kaikkia kansalaisia suojelevaa poliisiorganisaatiota vastaan hyökätään.

Rinne sanoo, että hallitus on tunnistanut tarpeen lisätä poliisin työvoimaa: poliisien määrää aiotaan lisätä ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

– Ei niin paljon kuin olisi täysin tarvetta, mutta 300 uutta poliisia olisi lisänä tähän tilanteeseen, korjaamassa tilannetta.

Rinne kiittää poliisien turvallisuusvarustusta siitä, etteivät loukkaantumiset olleet hengenvaarallisia.

– Pahaa on tapahtunut jo nyt, poliiseja on loukkaantunut vakavasti. Onneksi heillä oli riittävä turvallisuusvarustus, joka säästi vammoja, ehkä jopa hengenvaaralta, Rinne sanoo.

”Ilmastojohtajuus kuuluu EU:lle”

Akuuteimman puheenaiheen jälkeen haastattelutunnilla siirryttiin pääministerin näkemyksiin muista viime aikojen tapahtumista, kuten Amazonin sademetsän polttamisesta Brasiliassa.

Rinteen mukaan Suomi on edistänyt EU-puheenjohtajamaana sitä, että unioni päättäisi yhteisistä toimista, joita tämänhetkisten metsäpalojen kaltaisessa tilanteessa tehdään.

– Euroopan unionin täytyy ottaa ilmastokysymyksissä itselleen johtajuus, joka sille taloudellisessa mielessä ja historian näkökulmasta kuuluu. Pitää johtaa tavalla, joka saa hallitukset toimimaan eri puolilla maapalloa niin, että lämpeneminen saadaan pysäytettyä puoleentoista asteeseen.

Rinne sanoo, että Brasilialle on tehtävä selväksi heidän alueensa tärkeys maailman ilmaston kannalta.

– Ei ole vain heidän oma asiansa, miten sademetsien kanssa toimitaan. Metsien suhteen täytyy toimia vastuullisesti. Jos Amazonin alueella ei toimita globaalin edun mukaisesti, tulee toimenpiteitä, joilla siihen ohjataan.

Pitääkö myös Suomen sallia se, että muut maat puuttuvat metsiemme käyttöön? Rinne toteaa, että Suomen ilmastopolitiikka tulee olemaan niin vastuullista, ettei sellaiseen ole tarvetta.

– Meistä ei erikseen tarvitse tässä suhteessa huolehtia. Muiden EU-maiden sananvalta tulee siitä yhteistyöstä, jota olemme keskenään sopineet eurooppalaisittain.

Ilmastoon ja metsäteollisuuteen liittyvät kysymykset jakavat kuitenkin mielipiteitä Rinteen runsaan parin kuukauden ikäisessä hallituksessa.

Kuinka eripurainen hallitus on?

Rinne on hyvillään hallituspuolueiden yhteistyöstä hallitusneuvotteluissa, mutta sanoo, että viiden puolueen erilaiset arvot ja näkemyserot tulivat Säätytalolla hyvin selviksi.

– Neuvotteluissa nähtiin, että on isompia asioita, joista joudutaan varmaan koko hallituksen olemassolon ajan keskustelemaan. Metsäpolitiikka on yksi, jossa on erilaisia näkemyksiä ja painotuksia.

Esimerkiksi keskustan ja vihreiden erimielisyyksiä on jo kesän aikana noussut esiin mediassa.

Rinne ei ole asiasta huolissaan, mutta kertoo neuvoneensa pitämään välienselvittelyn poissa julkisuudesta.

–Kun noudatetaan hallitusohjelmaa, kaikki menee hyvin. Olen muutamaan kertaan sanonut ministereille, että julkista keskustelua voisi vähän välttää, ottaen huomioon miten siihen suhtaudutaan, ja hakea mieluummin hallituksen sisällä yhteistä linjaa niissä asioissa, mihin sitä tarvitaan.

Jännitettä hallitustyöskentelyyn on tuonut myös se, että puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni ovat kumpikin ehdolla keskustan puheenjohtajaksi.

–Valehtelisin jos sanoisin, että se ei ole vaikuttanut millään tavalla. Mutta toisaalta valehtelisin jos sanoisin, että se on vaikuttanut merkittävästi. Erittäin hyvin molemmat puheenjohtajaehdokkaat ovat toimineet hallituksen sisäisen yhteistyön näkökulmasta, Rinne sanoo.

Rinteen hallituksessa avustajien määrää on lisätty, mitä on perusteltu Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tarpeilla. Pääministerin mukaan tammikuussa arvioidaan, onko avustajien määrän vähentämiselle edellytyksiä.

Nyt virkamiesjohto kaikissa ministeriöissä on tyytyväinen siihen, että resurssit riittävät.

”Matalasuhdanteessakin lisätään työpaikkoja”

Tällä hetkellä Arkadianmäellä valmistaudutaan syyskuussa koittavaan budjettiriiheen. Rinne korostaa talouspolitiikan suunnanmuutosta.

–Tämä on ensimmäinen hallitus pitkään aikaan, jos koskaan, joka julkilausuu sen, että jos suhdanteet heikkenevät, vahvistamme julkisen sektorin väliintuloa niin, että syntyy uusia työpaikkoja.

Rinteen mukaan hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) suhdannemuutoksiin on varauduttu paremmin kuin aiemmin. Matalasuhdanteeseen on tarkoitus vastata esimerkiksi toisessa lisätalousarviossa vireille laitetuilla yli 600 miljoonan euron infrastruktuurihankkeilla.

Rinne korostaa, että työllisyystavoitteissa ei ole kyse vain suhdanteista, vaan väestörakenteesta. Hän luonnehtii käynnissä olevaa väestön ikärakenteen muutosta kohtalokkaaksi.

– Työikäisen väestön osuus suhteessa muihin vähenee 2040-luvulle asti. Työllisyysasteen on 2040-luvulla oltava yli 80 prosenttia, jotta nykyisen kaltainen hyvinvointivaltio voidaan säilyttää.

Rinne toteaa, että eri syistä työttömiä suomalaisia on tällä hetkellä yli 300 000 ja liki puolet heistä on työelämän ulkopuolella omasta halustaan. Pääministeri arvelee, että joukossa on lapsiperheitä, jotka tarvitsivat paremmat kannusteet työelämään.

–Lapsiperheitä pitää tukea palveluiden ja toimeentulon kautta, siellä on varmaan porukkaa, joka tähän kuuluu.

Rinne toteaa, että suhdannetaantumaa ja pysyvää työllisyysastetta on käsiteltävä eri tavoin. Hän lupaa kertoa konkreettisia keinoja kumpaankin budjettiriihen aikaan syyskuussa.

Suomalaiset voivat palata Al-Holin leiriltä, jos pääsevät sieltä pois

Pääministerin haastattelutunnin päätteeksi palattiin vielä kansainvälisiin kysymyksiin. Syyriassa Al-Holin leirillä olevista Suomen kansalaisista on tiedetty kesän alusta saakka, mutta heidän tilanteessaan ei sinä aikana ole tapahtunut muutosta.

Rinne sanoo, että hallitus on ollut yhteydessä alueen kurdeihin.

– On viestitty se, että Suomen kansalaiset voivat perustuslain mukaan, vaikka olisivat tehneet mitä, palata aina Suomeen, Rinne sanoo.

Samaan aikaan hallitus aikoo varmistaa, että Suomen viranomaiset ovat informoituja ja valmiina sen varalta, että ihmisiä palaisi leiriltä Suomeen.

– Jos he leiriltä pääsevät lähtemään, varmaan moni heistä suuntaa Suomeen, Rinne sanoo.

Pääministerin haastattelutunteja on tehty 57 vuotta ja Rinne on kaikkiaan 25. pääministeri, joka ohjelmaan osallistuu.

Rinteen ensimmäinen pääministerin haastattelutunti on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös: