Trump ja Britannian pääministeri Johnson tapasivat ensi kertaa – maat kaavailevat "erittäin suurta kauppasopimusta"

Trump tukee Johnsonia Britannian EU-eron luotsaajana.

kauppasopimukset
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Boris Johnson kahdenvälisessä tapaamisessa Ranskan G7-kokouksessa.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Boris Johnson kahdenvälisessä tapaamisessa Ranskan G7-kokouksessa.Stefan Rousseau / Epa

Britannian pääministeri Boris Johnson on tavannut G7-kokouksessa ensimmäistä kertaa kasvotusten Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkaanastumisensa jälkeen.

Johnson ja Trump näyttivät tulevan selvästi hyvin toimeen istuessaan yhdessä työaamiaiselle Ranskan Biarritzissa viikonloppuna järjestetyssä kokouksessa.

– Hänestä tulee fantastinen pääministeri, Trump arvioi tapaamisessa.

Trump kertoi myös tukevansa Johnsonia Britannian EU-eron luotsaajana.

– Hän ei tarvitse mitään neuvoja, Trump vastasi, kun häneltä kysyttiin, kuinka hän neuvoisi Johnsonia brexitin suhteen.

– Hän on oikea mies hoitamaan homman.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Johnson sanoi, että brexit-sopimuksen kohtalo on nyt EU-blokin käsissä. Hän myös sanoi, että erosopimuksen hyväksyminen on hieman aiempaa todennäköisempää.

– Uskon, että se menee täpärälle, mutta nyt on tärkeää valmistautua eroon ilman sopimusta, Johnson sanoi BBC:n mukaan.

Pääministeri on toistuvasti pitänyt kiinni siitä, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopulla.

"Erittäin suuri kauppasopimus syntymässä pian"

Trump kertoi tapaamisen yhteydessä myös, että Yhdysvallat ja Britannia ovat sopimassa "erittäin suuren kauppasopimuksen, suuremman kuin koskaan aiemmin". Trumpin mukaan sopimus on mahdollista saada aikaan melko pian.

Brittimedian mukaan Yhdysvallat on ehdottanut, että sopimus solmittaisiin vuoden kuluttua brexitistä. Johnsonin mukaan vuosi on hieman liian lyhyt aika.

Johnson kehotti aiemmin Trumpia poistamaan kaupan esteitä brittiyhtiöiltä, jotka voivat vaarantaa maiden välisen kauppasopimuksen Britannian EU-eron jälkeen.

Vapaakauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa on pidetty äärimmäisen tärkeänä Britannialle, sillä etenkin sopimukseton brexit mutkistaisi brittiyritysten kaupankäyntiä EU-maiden kanssa.

Lue myös:

G7-kokous: Trump kehui tapaamistaan Macronin kanssa ”parhaaksi tähän asti” – Johnson vaatii USA:ta poistamaan kaupan esteitä brittiyhtiöiltä

Lähteet: Reuters, AFP