Pohjois-Korea testasi lauantaina uutta raskasta raketinheitintä, kertoo maan valtiollinen media

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi G7-kokouksessa, että hän "ei ole tyytyväinen" tilanteeseen.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi uuden raskaan raketinheitinjärjestelmän testaamista tuntemattomassa paikassa Pohjois-Koreassa lauantaina.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi uuden raskaan raketinheitinjärjestelmän testaamista tuntemattomassa paikassa Pohjois-Koreassa lauantaina.KCNA / Epa

Pohjois-Korean valtiollisen median KCNA:n mukaan lauantain asekokeissa testattiin uutta erittäin suurta raketinheitintä. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi asetestejä, KCNA kertoo.

Etelä-Korean asevoimien mukaan Pohjois-Korea laukaisi ilmeisesti kaksi lyhyen kantaman ohjusta.

Kim kuvaili uutta järjestelmää "hienoksi aseeksi". Lisäksi hän sanoi, että Pohjois-Korean täytyy jatkaa aseiden kehittelyä, jotta maa voi " vastasta jatkuvasti lisääntyvään sotilaalliseen uhkaan”.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita viime viikkoina.

Aiemmilla kerroilla Pohjois-Korea on tiedotuksessaan liittänyt ohjuskokeet Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoituksiin, joista se ei ole mielissään. Sotaharjoitukset päättyivät tiistaina.

Uutta raketinheitinjärjestelmää testattiin lauantaina Pohjois-Koreassa.
Uutta raketinheitinjärjestelmää testattiin lauantaina Pohjois-Koreassa.KCNA/ Epa

Trump: "En ole tyytyväinen"

Ranskassa G7-kokouksen takia vieraileva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vähätteli Pohjois-Korean asetestin merkitystä.

– En ole tyytyväinen siihen, mutta jälleen kerran, hän ei riko sopimusta, Trump sanoi viitaten sopimukseen, joka kieltää pitkän matkan ohjusten laukaisun.

Trump kommentoi Pohjois-Korean aiempia ohjuskokeita ennen matkustamistaan G7-kokoukseen.

– Hän pitää ohjuskokeista. Me emme koskaan rarjoittaneet lyhyen matkan ohjuksia, katsotaan, mitä tapahtuu, Trump sanoi yhdysvaltalaislehti Washington Examinerille (siirryt toiseen palveluun).

Rikkaiden maiden huippukokoukseen Ranskassa osallistuu myös Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Hän pitää Pohjois-Korean viimeisintä ohjuskoetta selkeänä sääntörikkomuksena ja äärimmäisen valitettavana.

– Lyhyen matkan ballistisen ohjuksen laukaiseminen rikkoo selkeästi oleellisia YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia, Abe sanoi AFP:n mukaan.

Ydinaseneuvottelut eivät ole edenneet

Trump sai aiemmin tässä kuussa Kim Jong-unilta kirjeen, jossa tämä haluavansa jatkaa ydinaseriisuntaa koskevia neuvotteluja.

Presidentti Trump on käyttänyt rutkasti poliittista ja diplomaattista vaikutusvaltaansa edistääkseen Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset neuvottelut ovat olleet jäissä sen jälkeen kun Kimin ja Trumpin tapaaminen Vietnamissa helmikuussa päättyi tuloksettomana. Myöhemmin kesäkuussa Koreoiden välisellä demilitarisoidulla alueella tavanneet Trump ja Kim sopivat jälleen keskustelujen aloittamisesta, mutta asia ei ole edennyt.

Lue myös:

KCNA: Kim valvoi Pohjois-Korean tuoreinta ohjuskoetta, jossa testattiin "uudentyyppistä asetta"

Näin Pohjois-Korea kiertää talouspakotteita – "He tuottavat parempilaatuisia dollariväärennöksiä kuin mikään rikollisliiga"

Lähteet: STT, Reuters, AFP