Iranin ulkoministeri Zarif lensi G7-maiden kokoukseen Ranskaan –Trump: En kommentoi

Iranin ulkoministerin saapuminen G7-maiden kokoukseen on melko yllättävää.

Iran
 Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau,  Donald Trump,  Boris Johnson, Donald Tusk, Shinzo Abe ja Giuseppe Conte.
Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau, Donald Trump, Boris Johnson, Donald Tusk, Shinzo Abe ja Giuseppe Conte G7-kokouksessa 25. elokuuta.Philippe Wojazer / AFP

Iranin valtiolle kuuluva Airbus A321 laskeutui Biarritzin lentokentälle sunnuntaina iltapäivällä. Biarritzissä on ollut koolla johtavien teollisuusmaiden G7:n johtajat mukaanlukien Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Iran vahvisti, että koneessa oli mukana maan ulkoministeri Mohammed Javad Zarif.

Kun presidentti Trumpilta kysyttiin onko Zarif tulossa Biarritziin, hän vastasi "en kommentoi".

Iranin ulkoministeriön mukaan Zarif ja Trump eivät kuitenkaan aio käydä neuvotteluja. Maiden välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsovusta.

Zarif käväisi alkuviikosta myös Suomessa, ja vierailullaan hän antoi ymmärtää, että neuvotteluhaluja Yhdysvaltain kanssa ei juuri ole.

Iranin ulkoministerin vierailu saattaakin liittyä Iranin ydinohjelmaan tai -sopimukseen, josta kokousta isännöivä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävi keskusteluja ennen G7-maiden tapaamista.

Presidentti Trump oli kuitenkin tiedustellut, onko Zarif kutsuttu Biarritziin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, TASS