Ensi viikolla luvassa hellelukemia – Ruskasta ei ole vielä tietoakaan Lapissa

Ilma on loppukesän tapaan kosteaa, joten aamusumut ovat mahdollisia. Sateet jäävät kuitenkin hyvin vähäisiksi.

sää
Rantakallioita Inkoossa
Henrietta Hassinen / Yle

Sää jatkuu kesäisen lämpimänä ainakin syyskuun alkupuolelle asti.

Alkavalla viikolla on kesäisen lämmintä ja aurinkoista. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat kohoavat laajalti yli 20 asteen, länsirannikolla ja sisämaassa paikoin jopa hellelukemiin.

– Keskiviikkona hellelukemia mitattaneen Pohjois-Pohjanmaata myöten ja vielä torstainakin maan eteläosissa on helteistä, Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo.

Lapissakin mittari kohoaa viikon puolivälissä parinkymmenen asteen tuntumaan.

– Viikon mittaan vähäisiä sateita liikkuu lähinnä pohjoisimman Lapin yli, mutta muutoin on poutaa, ennustaa Huutonen.

– Ilma on kuitenkin loppukesän tapaan kosteaa. Kosteus näkyy siinä, että öisin ja aamuisin voi olla sumuista tai utuista. Sekin on mahdollista, ettei sumu päivän aikana hälvene lainkaan, Huutonen sanoo.

Kolmen päivän karttagrafiikat
Matti Huutonen / Yle Sää

Yölämpötilat ovat ajankohtaan nähden pohjoisessa harvinaisen korkeita, mittarin pysytellessä 10 asteen yläpuolella. Toistaiseksi siis Lappiin ei ole luvassa yöpakkasia, jotka toisivat ruskan värit mukanaan.

– Tämän hetkisen ennusteen mukaan viikonlopun lähestyessä lännestä on saapumassa ainakin jonkinlainen matalapaine, joka voi tuoda hetkiseksi vähän viileämpää ilmaa ja sateita, Huutonen kertoo.

Lämmin sää jatkuu kuitenkin Huutosen mukaan vielä ainakin syyskuun ensimmäisellä viikolla, lämpötilan kohotessa monin paikoin 20 asteen tuntumaan.