1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin ulkoministerin salamavierailu sekoitti G7-kokouksen – neuvottelut Iranin ydinaseohjelmasta jatkuvat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei tavannut Iranin ulkoministeriä.

Ulkomaat
Iranin ulkoministeri Javad Zarifin Twitterissä julkaisema kuva tapaamisestaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Javad Zarif on kuvassa vasemmalla valkoisessa asussa.
Iranin ulkoministeri Javad Zarifin Twitterissä julkaisema kuva tapaamisestaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Biarritzissa. Javad Zarif on kuvassa vasemmalla valkoisessa asussa.AOL/ Zarif/ Twitter

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif poistui rikkaiden maiden G7-kokouksesta sunnuntaina alkuillasta niin pian kuin oli sinne tullutkin.

Ranskalaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersille, että Zarif kävi vierailunsa neuvotteluja yli kolme tuntia, joista 30 minuuttia huippukokousta isännöivän Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Zarif kertoo keskustelleensa presidentti Macronin kanssa Iranin ydinaseohjelmasta.

Zarifin mukaan keskusteluja on käyty ainakin britti- ja ranskalaisviranomaisten kanssa. Twitterissä ulkoministeri totesi kuitenkin, että ”edessä on vaikea tie, mutta sitä kannattaa yrittää”.

Iranilaisministerin vierailusta ei kerrottu julkisuudessa etukäteen. Ranskalaisviranomaisten mukaan huippukokoukseen osallistuvia maita tiedotettiin Zarifin vierailusta hyvin lyhyellä aikajänteellä, joskin ”niin pian kuin mahdollista”.

Ranskalaislähteiden mukaan osapuolten on tarkoitus pitää useita Iranin ydinaseohjelmaa käsitteleviä tapaamisia ennen kuin huippukokous loppuu maanantaina.

Trump ja Zarif eivät neuvotelleet

Iranin ulkoministeriön mukaan Zarif ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump eivät neuvotelleet keskenään.

Maiden välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta.

Diplomaattilähteiden mukaan G7-maiden johtajat yrittivät huippukokouksen illallisella tuloksetta vakuuttaa Trumpia poistamaan öljyä koskevat pakotteet.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui G7 kokouksessa sunnuntaina.
Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui G7-kokouksessa sunnuntaina.Ian Langsdon / Epa

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan Iranin ja Yhdysvaltojen välisten jännitteiden purkamisessa kannattaa tarttua jokaiseen tilaisuuteen.

– Meidän täytyy löytää tapa lievennyksille. Jos näin ei tehdä, joudumme pelkäämään, että Iran rikkoo ydinasesopimusta entisestään, Merkel sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Liittokansleri kommentoi myös Amazonin sademetsäpaloja. Merkelin mukaan Saksa jatkaa keskustelua Brasilian kanssa sademetsien uudelleenmetsityksestä sen jälkeen, kun Amazonin alueella riehuvat metsäpalot on saatu sammutettua.

– Kyse on tietenkin Brasilian maaperästä, mutta sademetsien osalta kyseessä on globaali kysymys. Meidän täytyy löytää yhteisiä ratkaisuja, Merkel sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi