1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Axios-media: Trump ehdotti Yhdysvaltoja uhkaavien hurrikaanien pysäyttämistä ydinpommein

"Sir, selvitämme asiaa", kuului häkeltyneiden viranomaisten vastaus, kertoo Axios-media.

Florence-hurrikaani aiheutti tuhoa viime vuonna Pohjois- ja Etelä-Carolinassa. 53 ihmistä kuoli. Kuva: NASA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ehdottanut, että hurrikaaneja pysäytettäisiin ydinpommein ennen niiden saapumista Yhdysvaltain maanperälle, kirjoittaa Axios-media (siirryt toiseen palveluun).

Axios kertoo, että presidentti on ottanut asian esille lukuisia kertoja tapaamisissaan viranomaisten kanssa. Media perustaa lähteensä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston muistioihin, joka on tallentanut presidentin kommentteja tapaamisissa.

Presidentin kerrotaan ottaneen aiheen esille muun muassa Valkoisessa talossa järjestetyssä, hurrikaaneja koskevassa selontekotilaisuudessa. Trump kysyi viranomaisilta, olisiko mahdollista pudottaa ydinpommi hurrikaanimyrkyn silmään sen alkaessa muodostua Afrikan rannikolla.

– Miksi emme voisi tehdä niin, kerrotaan presidentin tiedustelleen.

– Sir, selvitämme asiaa, kuului häkeltyneiden viranomaisten vastaus, kertoo Axios.

Trump on ehdottanut vastaavanlaisia toimia hurrikaanien varalta myös aiemmin. Vuonna 2017 Trump ehdotti, että Yhdysvaltojen pitäisi alkaa pommittaa hurrikaaneja ennen kuin sen saapuvat Amerikan manteeelle, käy ilmi kansallisen turvallisuusneuvoston muistioista. Tosin tässä tilanteessa Trump ei maininnut ydinpommeja.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa, kun hurrikaanien tuhoaminen ydinpommein on tuotu esiin. Hallituksen tiedemies esitti samaista ajatusta presidentti Dwight Eisenhowerin valtakautena 1950-luvulla. Tiedemiehet ovat sittemmin tyrmänneet ajatuksen.

Lisää aiheesta:

Ydinpommin räjäyttämistä hurrikaanin sisällä pohdittiin USA:ssa 60-luvulla – ja todettiin erittäin huonoksi ideaksi

Axios: Trump suggested nuking hurricanes to stop them from hitting U.S. (siirryt toiseen palveluun)