Kauppasota horjuttaa markkinoita: Aasian pörssit avautuivat miinuksella, Kiinan juanin arvo laski taas

Yhdysvallat ja Kiina määräsivät perjantaina toisilleen uusia tulleja.

Aasian pörssit
Ohikulkijat katselevat Tokion, Shanghain ja New Yorkin pörssien indeksejä infotauluilta Tokion pörssin edustalla.
Ohikulkijat katselevat Tokion, Shanghain ja New Yorkin pörssien indeksejä infotauluilta Tokion pörssin edustalla.Kazuhiro Nogi / AFP

Japanissa ja Hongkongissa pörssikurssit ovat pudonneet maanantaina odotetusti. Hongkongin pörssi avautui lähes 3,3 prosenttia miinuksella, ja Tokion pörssin Nikkei-indeksi laski perjantaista 2,6 prosenttia.

Kaupankäynnin ensi tunteina indeksit ovat nousseet avausluvuista, mutta ne ovat yhä miinuksella.

Lisäksi Kiinan valuutan juanin arvo on jälleen laskenut alimmilleen sitten vuoden 2008. Juanin kurssi dollariin verrattuna oli maanantaiaamuna 7,15.

Taustalla on Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan uusin kierros. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi perjantaina uusia tulleja kiinalaistuotteille sen jälkeen, kun Kiina oli ilmoittanut omista rangaistustulleistaan amerikkalaistuotteille.

Trump aiheutti viikonloppuna Ranskan G7-kokouksessa hämmennystä kommenteillaan, joista ymmärrettiin, että hän katuisi tullikorotuksia. Sunnuntaina Valkoinen talo selvensi, että Trump tarkoitti katuvansa, ettei hän ollut määrännyt vielä suurempia tulleja kiinalaisille tuotteille.

Kiinan keskuspankki ohjaa kurssia

Kiinan keskuspankki ohjaa juanin kurssia asettamalla valuutalle joka päivä kaupankäynnin aluksi viitekurssin. Päivän aikana käytävässä kaupassa juanin arvo voi vaihdella kaksi prosenttia viitekurssin molemmin puolin.

Viime viikkoina keskuspankin asettama viitekurssi on laskenut hiljalleen. Maanantaina se oli 7,057 dollariin verrattuna.

– Kiinan talous hidastuu, joten juanin arvo vain jatkaa laskuaan, jolleivät viranomaiset ryhdy toimiin sen pysäyttämiseksi, tokiolaisen Gaitame.com-tutkimusinstituutin tutkimusosaston johtaja Takuya Kanda sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lue myös:

Trump vastasi Kiinan nokitteluun kauppasodassa – tuontitullit nousevat entisestään

Kiinalta tullikosto Yhdysvalloille – Aikaisemmat hyvän tahdon eleet pyyhkäistään pois

Lähteet: AFP, Reuters