"Harvinainen ja ikävä tilanne" - Vaasan lentoaseman uhkatilanne ja evakuointi saatiin hoidettua rauhallisesti

Tapahtumien vuoksi yksi lento siirrettiin muualle ja muille lennoille tuli jonkin verran viivästyksiä.

lentoliikenne
Poliisi sulkenut tien Vaasan lentoasemalle 25. elokuuta.
Poliisi sulkenut tien Vaasan lentoasemalle 25. elokuuta.Ulrica Lövdahl / Yle

Vaasan lentoaseman poikkeuksellinen tilanne lähti käyntiin hieman ennen kello 20 sunnuntai-iltana. Asemalla oli tehty havainto epäilyttävästä matkalaukusta.

Lentoaseman päällikkö Petri Lampi ei halua tarkemmin kertoa, mitkä asiat herättivät henkilökunnan huomion, mutta asiassa edettiin niin kuin tilanne edellytti.

– Omien prosessien kautta se lähti käyntiin. Tällainen asia huomattiin ja lähdettiin sen mukaan tekemään toimenpiteitä. En meidän prosesseja tarkemmin yksilöi, koska ne ovat meidän turvaprosesseja, mutta sieltä henkilökunnan kautta se lähti.

Lue lisää: Vaasan lentokentällä evakuoitiin terminaali pommiuhkan vuoksi – Poliisi: mitään epäilyttävää ei löytynyt

Vaikutuksia normaalitoimintaan

Tilanteen vuoksi lentokenttä evakuoitiin ja silloin paikalla oli arvioiden mukaan viitisenkymmentä matkustajaa. Lisäksi Helsingistä Vaasaan tulossa ollut kone jouduttiin käännyttämään pois.

– Kyllähän tällainen häiritsee kentän normaalia toimintaa. Tässäkin yksi kone jouduttiin käännyttämään ja viiveitä aiheutui.

Lampi kertoo, että toiminta palautui normaaliksi noin puolitoista, kaksi tuntia tapahtumien jälkeen.

Poliisi: laukku herätti huomion läpivalaisussa

Poliisin mukaan laukku löytyi turvatarkastuksessa. Läpivalaisussa oli herännyt epäilys, että laukussa oli räjähdysaineita.

– Turvamääräysten mukaan erikoiskoulutettujen poliisien täytyy tällöin tutkia laukku tarkoin, komisario Pasi Sillanpää Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo.

Poliisioperaatio kesti puolisen tuntia.

Sillanpään mukaan operaatiota ei olisi välttämättä tarvittu, jos laukun omistaja olisi kertonut sisällöstä etukäteen. Häntä ohjeistettiin asiassa tulevaisuuden varalta.

Tukholman koneessa odoteltiin jonkin aikaa

Yle Österbottenin kentällä tavoittama Johannes Lövdahl oli yksi Tukholman iltakoneella kentälle tulijoista.

– Koneeseen ei saatu mitään tietoa pommiuhasta. Kun olimme laskeutuneet, ilmoitettiin viivästyksestä. Odotimme noin 15 minuuttia koneessa ennen kuin pääsimme poistumaan.

Tieto tilanteesta tavoitti matkustajat kännyköiden välityksellä, kun siitä oli julkaistu uutisia. Tunnelma koneessa oli kuitenkin rauhallinen, ja koneesta poistuminen tapahtui Lövdahlin mukaan ihan tavanomaisesti.

– Sekä koneessa että lentokentällä oli rauhallista, Lövdahl kertoo.

Johannes Lövdahl ja Alexandra Gullans poistumassa Vaasan lentoasemalta.
Johannes Lövdahl ja Alexandra Gullans päästiin hakemaan lentokentän edestä normaalisti, kun tilanne oli rauennut.Ulrica Lövdahl / Yle

Harvinainen tapahtuma

Petri Lampi ei muista Vaasan lentoasemalta vastaavaa tapahtumaa ainakaan ihan lähivuosilta. Joitakin tapahtumia on ollut muilla kentillä, mutta varsin harvinaisia ne ovat.

– Kyllähän tämä on harvinainen ja ikävä tilanne. Aina toivoo, ettei tulisi ollenkaan tämmöisiä.

Tapahtuma käydään läpi vielä lentoasemalla. Lampi arvioi, ettei tapahtuma aiheuta isompia jatkotoimia.