1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katutaide

Katutaide saapui rautatieasemalle – "Toivottavasti kunnioitettaisiin toisen tekemää taidetta"

Kajaanin rautatieaseman odotuskatoksissa näkyy nyt luontoaiheita.

katutaide
Minttu Pyykkösen katutaidetta Kajaanin rautatieasemalla.
Minttu Pyykkösen katutaiteessa näkyy kainuulaisille tuttuja luontoaiheita.

Kajaanilaislähtöinen katutaiteilija Minttu Pyykkönen on antanut uuden ilmeen Kajaanin rautatieaseman kahdelle betoniselle odotuskatokselle. Aiemmin tänä kesänä sama taiteilija maalasi Lohtajan nuorisotalon seinään suuren muraalin, minkä takia Destia pyysi Pyykköstä taiteilemaan myös rautatieasemalla.

– Katokset olivat kunnostuksen tarpeessa ja pahoin töhrityt. Yhdessä rataisännöitsijän kanssa pohdittiin, voisiko uusimisen yhteydessä tuottaa katoksiin katutaidetta. Otimme Minttuun yhteydessä ja kysyimme olisiko hänellä kiinnostusta ja Minttuhan lähti heti mukaan, Destian työmaainsinööri Paavo Kemppainen kertoo.

Katutaiteen toivotaan ja uskotaan vähentävän myös ilkivaltaisen töhrimisen määrää.

– Toivottavasti kunnioitettaisiin toisen tekemää taidetta, Kemppainen sanoo.

Pyykkösen teoksissa näkyvät kainuulaisille tutut maisemat, metsän eläimet ja myöskin kainuulainen katumaisema.

– On ehdottomasti hienoa, että kaupungit ovat innostuneet tilaamaan julkisia taideteoksia. Se on tuonut paljon väriä katukuvaan ja myöskin nostanut katutaiteen arvostusta, Pyykkönen sanoo.

Pyykkönen on tehnyt katutaidetta muun muassa Etelä-Suomessa, Virossa ja Brasiliassa saakka. Pyykkönen toivoo pääsevänsä tekemään katutaidetta vielä enemmänkin.

– Toive on, että pääsisi jatkossakin tekemään tämmöisiä tosi mielenkiintoisia ja kehittäviä, mutta myöskin haastavia, opettavaisia projekteja, Pyykkönen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi