1. yle.fi
  2. Uutiset

Katoavatko Lapin ykkösturistit Brexitin myötä? Matkailuyrittäjät seuraavat tilannetta tyynenä: "Muualta on tulijoita"

Brexitin myötä rajatarkastukset kiristyvät, kausityöntekijöiden palkkaus vaikeutuu ja punnan kurssi heikkenee.

matkailu
Charter-koneita talvisella Rovaniemen lentoasemalla.
Brexitin jälkeen brittien passintarkastus kestää tuplasti nykyistä kauemmin.Kaisa Siren / AOP

Lapin nousu kansainväliseksi turistikohteeksi alkoi 80-luvulla brittien Concorde-lennoista ja britit ovat yhä Lapin suurin ulkomainen matkailijaryhmä. Viime vuonna Lapissa rekisteröidyistä yöpymisistä 18 prosenttia oli brittien ja vain 4 prosenttia kiinalaisten.

Jos Britannia pamauttaa EU-oven kiinni lokakuun viimeisenä, seuraukset tuntuvat myös Lapissa.

– Punnan arvo suhteessa euroon tulee todennäköisesti heikkenemään entisestään. Ja miten passintarkastukset tulevat vaikuttamaan liikkumiseen, se jää nähtäväksi. Kolmas on työntekijäpuoli: jos työvoiman vapaa liikkuvuus vähenee niin joudumme etsimään työntekijät muualta, luettelee Santa Park Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Länkinen. Yrityksellä on joulupukin kotiluolana tunnetun Santa Parkin lisäksi palkittu Arctic Treehouse -hotelli Rovaniemellä.

Lapin matkailuyrittäjät seuraavatkin nyt tarkasti uutisia ja etenkin sitä, johtaako edessä häämöttävä sopimukseton brexit sellaiseen talouskurimukseen, ettei briteillä ole enää varaa matkustaa.

– Työllisyyskehitys ja palkkakehitys alkavat vaikuttaa kuluttajapäätöksiin. Ja olennainen asia on tietenkin se, miten käy punnan kurssin, tiivistää Lapin suurimman hotelliketjun Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Britanniassa moni onkin jo varmistellut tulevaa matkakassaa hamstraamalla euroja.

Tuleva joulu on turvattu

Brittien vilkkainta matkustusaikaa on perinteisesti joulukuu. Tuleva joulunaika näyttää varausten perusteella yhtä vilkkaalta kuin aiemmatkin, jolloin Lapland Hotelsin joulunalusviikkojen Lapin vieraista 60 prosenttia tuli Britanniasta. Vuorentausta ei tosin ole varma kaikkien varausten toteutumisesta.

– Olemme varautuneet brittikysynnän mahdolliseen laskemiseen ottamalla hiukan enemmän päällekkäisvarauksia muilta markkinoilta.

Ari Vuorentausta
Toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, että mahdolliset ruokaravintoloiden rajoitukset vaikuttavat hotelliketjuun paljon iltaelämän rajoituksia enemmän.Annu Passoja / Yle

Suuremmat vaikutukset näkyvät vasta ensi vuonna, jos niitä on tullakseen. Eniten vaikuttaisi punnan kurssin raju pudotus suhteessa euroon. Lapin päässä tuntuvan notkahduksen suuruutta ei hotelliketjun johtaja lähde arvioimaan.

– Ei me rehellisyyden nimissä pystytä sitä arvioimaan millään tavalla. Ei tässä voi kuin katsoa ja odottaa mitä tapahtuu, Vuorentausta toteaa.

Sesonkityöntekijöiden palkkaus vaikeutuu

Asiakkaiden lisäksi myös monet safarioppaiden tai kokkien kaltaiset kausityöntekijät tulevat Britanniasta. Jos ja kun EU-kansalaisen vapaa liikkuvuus ei heidän kohdallaan enää päde, tarkoittaa se jopa kuukausia kestävää työluparuljanssia.

– Jos tulee kova brexit ja joudutaan hakemaan työlupia, niin tälle sesongille emme enää ehdi rekrytoimaan brittityöntekijöitä. Sitten kysellään espanjalaisia ja muita, Ilkka Länkinen toteaa. Työluvan saanti Maahanmuuttovirastosta kestää hänen kokemuksensa mukaan kolmesta kuuteen kuukauteen.

Viime talveksi Länkinen palkkasi Britanniasta kokkeja, joista talvisesongilla on huutava pula.

– Työvoiman vapaa liikkuvuus on ollut meille huikea etu.

Lisähankaluuksia ja paperisotaa tulee myös brittiläisille matkanjärjestäjille, jotka ovat aiemmin palkanneet omia brittioppaita Lappiin.

Turisteja löydetään muualtakin

Britit ovat Lapin matkailulle tärkeitä, mutta eivät enää elintärkeitä. Matkailuyrittäjät suhtautuvat tyynesti: turisteja löytyy ajan myötä kyllä muualta, jos Lapin vanhin ja suurin matkailijaryhmä alkaisi hiipua.

– Tulijoita on, mutta uuden kohteen ja uuden vuodenajan myynti ei tapahdu matkatoimistoilta hetkessä. Uusien markkinoiden vakiintuminen vie aikansa, toteaa Levin matkailun vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari. Hän kertoo, että niin Intiassa kuin Arabiemiraateissa matkatoimistot ovat kiinnostuneita myymään matkoja Leville.

Ilkka Länkinen
Santa Park Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Länkinen ei ymmärrä Suomen tiukkoja matkustusrajoituksia.Annu Passoja / Yle

Edellisen kerran Lapin matkailu oli uuden edessä, kun rupla vuonna 2014 romahti pakotteiden seurauksena ja venäläisturistit kaikkosivat.

– Ruplan romahduksesta opittiin, että ei voida olla yhden kansakunnan varassa vaan täytyy olla mahdollisimman monta jakajaa, Ilkka Länkinen sanoo.

Lappia onkin jo vuosien ajan markkinoitu onnistuneesti eri puolille maailmaa. Talvikaudella täpötäydet lentokoneet kuljettavat kiinalaisia, israelilaisia ja singaporelaisia.

Brexitin jälkeen britit liittyvät heidän joukkoonsa passintarkastusjonoihin. Lapin rajavartioston mukaan brittituristien tarkastus Lapin kentillä kestää brexitin jälkeen kaksi kertaa nykyistä kauemmin.

Lue seuraavaksi