Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen pyritään saamaan lisää lääkäreitä – "Päivystysasetuksessa on valuvika"

Jyväskylän kaupungin lääkärit on tarkoitus saada laajemmin töihin keskussairaalan yhteispäivystykseen.

Päivystävä sairaala / terveyskeskus
Keskussairaalan päivystyksen ulkoseinä Jyväskylässä.
Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen ruuhkautumiseen etsitään ratkaisuja.Petri Aaltonen / Yle

Joutsalainen Anu Pessala joutui hakeutumaan päivystykseen Keski-Suomen keskussairaalaan hengitysvaikeuksien takia.

Joutsan ambulanssi oli samaan aikaan kiireellisellä tehtävällä Jyväskylässä, ja Pessala joutui odottamaan ambulanssia kotonaan yli kaksi tuntia. Keskussairaalan päivystykseen tulon jälkeen apua alkoi löytyä.

– Minut tuotiin paareilla päivystykseen sisään: ihmisiä oli paljon, mutta minulle löytyi petipaikka. Täällä hoito aloitettiin hyvin ja nopeasti, kertaa Anu Pessala.

Pessala pääsi kotiin seuraavana päivänä.

"Päivystysasetuksessa on valuvika"

Ylilääkärit ottivat kesällä kantaa keskussairaaloiden päivystyksen ruuhkiin. Samat päivystysten vastuuhenkilöt eri puolilta maata ovat kirjelmöineet kesällä asiasta myös sosiaali- ja terveysministeriöön.

– Me näemme, että nykyisessä päivystysasetuksessa on valuvika. Monien asioiden siirtämisestä yhteispäivystyksiin on sovittu ilman että on sovittu kuka potilaita ja asioita siellä hoitaa, sanoo päivystyksen ja ensihoidon palvelujohtaja Johanna Tuukkanen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Tuukkasen mukaan perussyy tilanteeseen niin valtakunnan kuin Keski-Suomenkin tasolla ovat ongelmat perustason palveluiden saatavuudessa.

– Taustalla on lääkäripula, mutta myös se, että niin sanottuja kiirevastaanottoja ei ole riittävästi. Jonot alkavat meillä päivystyksessä klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin jo aamusta, kertoo Tuukkanen.

Nainen istuu tuolissa.
Keski-Suomen keskussairaalan päivystys täyttyy potilaista iltaisin ja viikonloppuisin. Päivisin on väljempää.Petri Aaltonen / Yle

Terveysasemien aukiolo ei vielä jatku

Jyväskylän kaupunki yrittää parantaa kiireellisten vastaanottojen saatavuutta erityisesti päiväsaikaan.

– Tavoitellaan myös sitä, että palveluaikoja voitaisiin laajentaa ilta- ja viikonloppuihin. Tällä hetkellä virkaehtosopimuksista neuvotellaan, joten klo 16 jälkeistä palveluaikaa ei ole mahdollista lisätä pikaisesti, kertoo avoterveydenhuollon palvelujohtaja Anu Mutka Jyväskylästä.

Palvelujohtaja Tuukkasen mukaan yleislääkäreiden saanti on iso ongelma.

– Potilaita en halua syyttää päivystyksen ruuhkista. He tulevat keskussairaalan päivystykseen, koska eivät koe saavansa muualta apua, Tuukkanen sanoo.

Tuukkasen mukaan lääkärivoimien lisääminen sairaalan yhteispäivystykseen on vain yksi osa kokonaisuutta, jossa pohditaan päivystyksen ruuhkautumisen ongelmia.

Ambulanssi pysähtyneenä keskussairaalan päivystyksessä.
Ambulanssi on tuonut potilaan Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen.Petri Aaltonen / Yle

Sopimus koskisi jatkossa kaupungin lääkäreitä

Sairaanhoitopiiri ja kaupunki laativat paraikaa sopimusta, jonka mukaan kaupungin lääkärit osallistuisivat työskentelyyn sairaalan päivystyksessä. Osa kaupungin lääkäreistä työskentelee yhteispäivystyksessä jo nyt.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kiirevastaanottoluonteisesta yleislääkärin vetämästä, päivystyksellisestä hoidosta iltaisin ja viikonloppuisin tulee kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistä toimintaa, sanoo Mutka.

– Sopimuksella yritämme siirtää työnantajuuden kaupungille, että pääsemme eroon kahden työnantajan ongelmasta. Se on ollut tässä taustalla, sanoo Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan tarkoitus on saada sorvattua sopimus, jonka mukaan kaupungin lääkärit työskentelisivät vuorollaan yhteispäivystyksessä keskussairaalassa.

– Olemme tehneet paljon toimia asioiden parantamiseksi. Kaupunki on kiinnittänyt huomiota omalta puolelta lääkäreiden työoloihin ja me olemme keskussairaalassa yrittäneet kehittää meidän päivystyksen sisäistä työnjakoa, kertoo Tuukkanen.

– Minusta meillä on hyvä neuvotteluyhteys sairaanhoitopiirin kanssa. Laadimme sopimusta yhdessä ja uskon, että sopimus saadaan syksyn aikana tehtyä, sanoo palvelujohtaja Mutka.

Jyväskylä ohjaa asukkaitaan myös Omaolo.fi - palveluun (siirryt toiseen palveluun), jossa oirearvioita voi tehdä itse.

Lisäksi hoidon tarpeen arvioinnissa auttaa soitto omalle terveysasemalle tai päivystysapunumeroon 116 117.

Johanna Tuukkasen mukaan keskussairaalan päivystyksen jonot ovat helpottaneet hieman sen jälkeen, kun puhelinneuvontaa markkinoitiin laajemmin vuonna 2015. Viime keväänä otettiin käyttöön valtakunnallinen päivystysapunumero 116 117, ja sen myötä puhelut ovat edelleen lisääntyneet.