Hyppää sisältöön

Talvien lyheneminen tuo uusia puulajeja Kuopion kaupunkikuvaan – huomattava muutos on tapahtunut 20 vuodessa

Tammia, hevoskastanjoita ja muita harvinaisempia puulajeja odottaa siirtoa istutuksiin Kuopion vanhalla taimistolla.

Taimistopuutarhuri Risto Nieminen leikkaa pois kuivia oksia katsurasta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopion kaupunkikuvassa voi nähdä uusia puulajeja, jotka ovat menestyneet aikaisemmin vain Etelä-Suomessa.

Puut viihtyvät pohjoisemmassa muun muassa siksi, että talvet ovat lyhentyneet viime vuosien aikana.

Kuopion kaupungin suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen on huomannut muutoksen 20 työvuotensa aikana.

– Aikoinaan Kirkkokadulla ihmeteltiin siellä kasvavaa hevoskastanjaa. Nyt on huomattu, että se menestyy aika mukavasti suojaisilla paikoilla, Nieminen kertoo.

Savisaaressa kasvaa harvinaisempaa keltahevoskastanjaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Toinen uusi tulokas kaupunkinäkymässä on tammi. Rakenteilla olevaan Kuopion Savilahteen on tulossa tammikujanne. Niitä ei ole vielä muualla kaupungin alueella.

Osa puista on kasvanut taimistolla vuosikymmeniä

Kuopion kaupungin vanha taimisto Savisaaressa on paikka, missä voi nähdä pikkulehtikatsuran, hevoskastanjan, tammen tai vaikka sateenvarjojalavan.

Sateenvarjojalava on ainakin 30 vuotta vanha. Sen ei periaatteessa pitäisi menestyä Kuopiossa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Talvi on suurin haaste näiden puiden kohdalla.

– Jos puu ei ehdi valmistautumaan talveen rauhassa, se vaikuttaa sen menestymiseen, kertoo Nieminen.

Muita riskejä ovat pitkät pakkasjaksot ja havupuille kevään ahava. Ahava on riski siinä vaiheessa, kun maa on vielä jäässä ja havupuut haihduttavat vettä auringonpaisteessa. Tällöin ne saattavat kuivua.

Punatammea kannattaa kasvattaa kotipihallakin, jos sen sattuu löytämään. Kuva: Sami Takkinen / Yle

"Voima tulee metsästä"

Savisaaressa kasvaa jalopuita myös taimiston ulkopuolella. Saaressa on vanhoja huviloita, jotka ovat nykyään eri yhdistyksien tukikohtia. Kuopion retkeilijöiden Koivula on yli satavuotias rakennus ja sen takana oleva metsikkö on myös vanha.

Metsikön keskellä kasvaa valtava mänty, joka ei ole saaren suurin, mutta se tekee vaikutuksen yhdistyksen jäseneen Liisa Niskaseen. Niskanen liikkuu usein Savisaaren alueella. Metsä herättääkin hänessä monenlaisia tunteita.

– Nythän on tehty paljon tutkimuksia luonnon tuomasta hyvinvoinnista. Se on kyllä totta. Metsässä liikkuvat ihmiset, retkeilijät, ovat tienneet jo kymmeniä vuosia, että sieltä se voima tulee, Niskanen kertoo.

Liisa Niskanen halaa puita muulloinkin kuin teemaviikolla. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Savisaari on osa Savilahti-projektia (siirryt toiseen palveluun) ja saareen kaavoitetaan asuntorakentamista. Vanhat ja arvokkaat puut pyritään säästämään.

Tällä viikolla vietetään neljättä kertaa puunhalausviikkoa (siirryt toiseen palveluun). Viherympäristöliiton ideoiman viikon tavoitteena on, että ihmiset arvostaisivat enemmän oman lähialueensa puistoja ja metsiä.