Uutta vai vanhaa? Päätös terveyskeskuksen uusista tiloista venyy yhä Kokkolassa

Soiten hallitus haluaa vielä lisää selvityksiä siitä, olisiko Terveystien oppilaitos kuitenkin paras paikka hyvinvointipalvelukeskukselle.

Soite
Vasemmalla hyvinvointikampus ja oikealla terveyskeskus.
Vanhaa vasemmalta vai uutta oikealle? Soite ei saanut vieläkään tehtyä päätöstä siitä, mihin nousevat terveyskeskuksen tulevat tilat.Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolassa jo vuosia pyöritelty hyvinvointipalvelukeskushanke seisoo yhä. Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hallitus haluaa vielä tarkemmat tutkimukset siitä, miten Terveystien kiinteistö eli vanha terveydenhuolto-oppilaitos toimisi tässä käytössä.

Päätösesitys oli, että Soite hakisi poikkeuslupaa hankkeelle ja homma pääsisi vauhtiin.

Nyt kuitenkin laaditaan tilasuunnitelma ja ulkopuolinen kustannusarvio tilojen remontista ja ylikulusta kadun yli. Samalla selvitetään väistötilojen tilanne, sillä korjaaminen olisi uudisrakentamista hitaampaa ja vaatisi terveyskeskuksen toiminnoille pitkäaikaisiakin evakkotiloja.

Hyvinvointipalvelukeskukseen tulisi pääasiassa uudet tilat terveyskeskuksen vastaanotoille. Nykyinen rakennus alkaa olla tiensä päässä.

– Alkaa olla kiire. Kiinteistön kunto on keskeinen syy, että aikataulu painaa päälle, sanoo Soiten tekninen johtaja Jukka Mäkelä.

Kiinteistö on rakennettu 70-luvulla eikä sitä ole koskaan peruskorjattu. Esimerkiksi viemäriverkko ja ilmastointi ovat loppumetreillä.

Henkilöstö on kärsinyt sekä tilojen toiminnallisista puutteista että osa sisäilmaongelmista. Kuntalaiselle uudet tilat toisivat viihtyisyyttä, mutta myös hyötyä sujuvien prosessien kautta, sanoo Jukka Mäkelä.

– Ja jos sillä saadaan tuottavuutta lisää, onhan se ainakin palvelumaksujen kustannusten kohoamisen jarruttelua.

Mikä ihmeen hypake?

Hyvinvointipalvelukeskukseen (hypake) tulee ensi vaiheessa terveyskeskuksen lisäksi koko Kanta-Kokkolan hammashoito sekä aikuisten kuntoutus ja vammaispalvelutoimistot eli toiminnot, jotka ovat nykyisessä terveyskeskuskiinteistössä tai hajallaan vuokratiloissa. Nämä myös tarvitsevat ja tukevat toisiaan.

Hanke on ollut suunnittelussa nykyistäkin laajempana. Nyt se on jaettu kahteen osaan: aikuisten toriin ja lasten toriin. Virkamiesten esityksessä aikuisten tori sijoittuisi vanhan Libeckin sairaalan eli vuodeosastojen ja Päihdekeskus Portin välimaastoon.

Terveyskeskuksesta on tuossa suunnitelmassa tarkoitus purkaa valtaosa: 11 000 rakennuksesta jäisi korkeintaan 1 500 neliötä. Ensi vaiheessa nurin menisi korkea vuodeosasto-osa eli 4 000 neliötä, loput myöhemmin. Pystyyn jäisi terveyskeskuksen uusin osa, mutta sekin vaatisi tuekseen uudisrakentamista.

Nyt siis kuitenkin tutkitaan vielä kerran, kannattaisiko hyvinvointipalvelukeskus sijoittaa vanhaan oppilaitoskiinteistöön tien toiselle puolelle. Virkamiesten mielestä uudisrakennus olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti parempi vaihtoehto.

Uudishankkeen hintalappu on 20–22 miljoonaa, korjausrakentamisen noin 16 miljoonaa. Käyttökustannusten osalta kiinteistön rahoitusvastuu tulee olemaan lähes kokonaan Kokkolan kaupungilla.

– On fakta, että kiinteistö pitää uusia, ja se ylittää talouslaskelmat. Kyse on siitä, mikä on edullisin tie hankkia korvaavat tilat, sanoo tekninen johtaja Jukka Mäkelä.

Jos päädyttäisiin rakentamaan uutta, valmista voisi Mäkelän arvion mukaan olla 2,5 vuoden kuluttua. Jos taas Soite päätyy korjaamaan oppilaitoksen hyvinvointipalvelukeskuksen tarpeisiin, hanke viivästyy. Kaupan teko, kaavamuutos ja uusi tilasuunnittelu siirtävät toteutumista, ja siksi tarvitaan suunnitelma myös pidempiaikaisista väistötiloista.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sanookin, että nyt on huoli henkilöstöstä ja väistötila-asia pitää selvittää jo siltä varalta, että tilanne terveyskeskuksessa kriisiytyy.

Lasten tori siintää suunnitelmissa vielä kauempana. Senkin osalta on haluttu selvittää sote-oppilaitoksen mahdollisuuksia. Valmistelijat taas tekisivät uudisrakennuksen sairaalan lastenosaston tienoille. Silloin voitaisiin myös siirtää esimerkiksi lastenpsykiatrian osasto samoille tienoille.